Vilgain Kawa świeżo palona – 250 g – wyselekcjonowana, z czeskiej palarni, o gęstym, słodszym smaku
Vilgain Kawa świeżo palona – 250 g – wyselekcjonowana, z czeskiej palarni, o gęstym, słodszym smaku
Vilgain Kawa świeżo palona - wyselekcjonowana kawa, świeżo wypalona w lokalnej palarni.
Jesteś prawdziwym miłośnikiem kawy, który wie, że kawa dzieli się nie tylko na ziarnistą i instant? Lubisz oddawać się jakości i wybierać kawę według swojego profilu smakowego i innych specyfików? W takim razie Vilgain Kawa świeżo palona, wybór kawy świeżo palonej w Brnie w Czechach, będzie dla Ciebie odpowiednim wyborem.
Miejsce uprawy ziaren wpływa na ostateczny smak kawy
Vilgain Kawa świeżo palona, 100% Arabica, to mieszanka ziaren California Estate z Brazylii i Salwadoru. Brazylijskie ziarna są przetwarzane metodą miodową i pochodzą z regionu Norte Pioneiro. Ziarna z Salwadoru pochodzą z rodzinnego gospodarstwa Hernandezów w regionie Quezaltepeque. Jest to odmiana Bourbon przetwarzana metodą miodową.
Palenie, czyli proces, dzięki któremu kawa uzyskuje swój ostateczny smak
Palenie jest procesem, w którym ziarna kawy zmieniają swoją strukturę, kolor i uzyskują swój ostateczny smak. Palenie wymaga zatem dużego doświadczenia, wiedzy i sprzętu. Naszą kawę wypala Roman Nejedlý w lokalnej brneńskiej w Czechach w palarni Fiftybeans o długiej tradycji. Do wypalania używa się palarni Loring S15 Falcon, w której ciepło rozprowadzane jest za pomocą gorącego powietrza.
A co oznacza świeże palenie? Kawa jest przygotowywana w małych partiach, więc zawsze jest świeża. Pamiętajmy jednak, że należy ją zaparzać nie wcześniej niż 10 dni od daty wypalenia. Pozwoli to uniknąć niepożądanych kwaśnych lub gorzkich nut w końcowej filiżance espresso.
Holenderskie kakao, ciemna czekolada i ziarna kakaowe - oto jej profil smakowy
Otrzymana w ten sposób kawa jest zazwyczaj gęstsza i słodsza, więc nie należy spodziewać się kwaśnych nut. Jej profil smakowy jest zbliżony do profilu smakowego holenderskiego kakao, ciemnej czekolady i grubo zmielonych ziaren kakao.
Przygotowanie pysznego domowego espresso
Kawa jest palona w celu uzyskania jak najlepszego espresso. Masz w domu automatyczny lub dźwigniowy ekspres do kawy? W takim razie ta kawa jest dla Ciebie. A jeśli nie masz ekspresu, nie rozpaczaj. Kawa będzie smakować doskonale w każdym przygotowaniu przypominającym espresso: użyj moka pot, a może aeropressu.
Vilgain Kawa świeżo palona w punktach:
- kawa selekcjonowana, 100% Arabica
- mieszanka ziaren z Brazylii i Salwadoru
- wypalana w lokalnej brneńskiej palarni Fiftybeans
- kawa jest przygotowywana w małych partiach i jest zawsze świeża
- gęsty, słodszy smak
- profil smakowy kakao, ciemnej czekolady i ziaren kakaowych
- nadaje się do przygotowania espresso (ekspres automatyczny lub dźwigniowy, moka pot, aeropress)
Składniki
Kawa ziarnista Arabica 100 % palona.
Uwaga
- Żywność.
- Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.
- Zapakowane w atmosferze ochronnej.
- Vilgain s.r.o. (dawniej Selltime s.r.o.), Smetanova 1022/19, 602 00 Brno, Czechy, (dawniej Tkalcovská 904/6a, 602 00 Brno), NIP 29269555.