Vilgain Ryż basmati biały BIO – do potraw z ryżu z nieklejących i szlachetnych odmian ryżu
Vilgain Ryż basmati biały BIO – do potraw z ryżu z nieklejących i szlachetnych odmian ryżu
Vilgain Ryż Basmati biały BIO - popularny ryż uprawiany u podnóża Himalajów
Vilgain Ryż Basmati biały BIO to długoziarnisty ryż łuskany pochodzący z upraw ekologicznych. Podczas gotowania pozostaje jędrny, sypki i nie klei się. Jest świetny jako dodatek do dań w kuchni indyjskiej i międzynarodowej. Dobrze komponuje się z mięsami, warzywami i w sałatkach ryżowych, ale możesz go również wykorzystać w słodkich daniach z ryżem. Basmati to najszlachetniejsza odmiana ryżu, zwana inaczej "królową zapachu", uprawiana jest na polach u podnóża Himalajów w Pakistanie, co oznacza, że ryż jest nawadniany bezpośrednio wodą z lodowców. Ma specyficzny aromat drzewa sandałowego i lekko orzechowy smak.
Jakość uprawy ryżu i późniejszego pakowania jest najważniejsza
Ryż jest przetwarzany, a następnie pakowany przez małą rodzinną firmę we Włoszech, która szczyci się jakością i możliwością śledzenia swoich surowców. Zarówno każdy etap przetwarzania, jak i każda partia produktu końcowego jest ściśle kontrolowana, aby spełnić wszystkie wymagania jakościowe.
Vilgain Ryż biały Basmati BIO w punktach:
- Najszlachetniejsza odmiana ryżu
- pozostaje jędrny, sypki i nie klei się
- specyficzny aromat drzewa sandałowego
- lekko orzechowy smak
- idealny jako dodatek do mięs i warzyw
- doskonały również do przygotowania słodkich dań z ryżu
- uprawiany w Pakistanie i przetwarzany przez rodzinną firmę we Włoszech
Składniki
Ekologiczny biały ryż basmati.
Kraj pochodzenia: Pakistan
Tabele kaloryczne
100 g | |
Wartość energetyczna | 1504 kJ / 354 kcal |
Tłuszcz | 0,4 g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,1 g |
Węglowodany | 80,4 g |
- w tym cukry | 0,2 g |
Błonnik | 1 g |
Białko | 6,4 g |
Sól | 0,01 g |
Instrukcja przygotowania.
- Ryż dokładnie przepłukać wodą, wsypać do garnka i dodać wodę.
- Na każdą filiżankę ryżu dodać 2 filiżanki wody.
- Doprowadzić do wrzenia i doprawić solą.
- Przykryj garnek pokrywką i pozwól ryżowi gotować się na małym ogniu przez 12‑14 minut, nie mieszaj ryżu.
- Następnie ryż jest gotowy do podania.
Uwaga
- Żywność.
- Przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu.
- Vilgain s.r.o., Smetanova 1022/19, 602 00 Brno, Czechy, NIP 29269555.