Wyraziste smaki, mnóstwo białka, warzywa i dodatki do smaku... wszystko gotowe w mniej niż godzinę i idealne do lunchboxów. Wszystkie te zalety z łatwością zapewnią klopsiki w słodkim sosie chilli. My dodaliśmy do nich ryż, ale ziemniaki, kuskus czy nawet makaron też będą świetne.
1 porcja zawiera.
- 537 kcal
- 66 g węglowodanów
- 17 g tłuszczów
- 29 g białka
Na 4 porcje
- 400 g mielonej wołowiny
- 20 g oliwy z oliwek
- 50 g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 30 g bułki tartej
- 150 g słodkiego sosu chili
- 5 g sosu sojowego w sprayu
- 240 g Vilgain ryż basmati
- 100 g czerwonej kapusty
- 50 g marchewki
- 20 g cebuli dymka
Przygotowanie
-
Najpierw przygotuj mieszankę na klopsiki. Wymieszaj mieloną wołowinę i drobno posiekaną cebulę w misce. Dodaj jajka, sól, pieprz, suszony czosnek i bułkę tartą. Jeśli nie masz na to ochoty, użyj gotowego mięsa dobrej jakości. -
Dobrze wymieszaj i uformuj kulki. Następnie usmaż je na patelni na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.
-
Gdy kulki będą gotowe, dodaj słodki sos chili i odrobinę sosu sojowego w sprayu.
-
Jako przystawka idealnie pasuje ryż gotowany na parze oraz sałatka z czerwonej kapusty i marchewki. Całość można również posypać cebulką i sezamem.
-
Więc smacznego!