Batony owsiane
Baton owsiany, czasami również flap jack, to pieczony baton owsiany pochodzący z Wielkiej Brytanii. Oryginalny przepis składa się z płatków owsianych, masła, cukru trzcinowego i złotego syropu. Ten słodki przysmak jest często podawany z kawą lub herbatą.
Nowoczesne wersje fitness batonów flapjack zawierają alternatywy dla konwencjonalnego cukru, lepszej jakości źródła tłuszczu, orzechy, nasiona, kawałki suszonych owoców lub czekolady. Tekstura batonów jest zazwyczaj miękka i gładka, ale można również znaleźć bardziej suche i chrupiące flapjacki, które są bliższe klasycznym batonom musli.
Flapjacki są wysokokaloryczne, bogate w węglowodany, ale także w błonnik, który jest sycący i wspomaga trawienie. Flapjacki są idealne, gdy trzeba uzupełnić energię. Są odpowiednim posiłkiem przedtreningowym i świetnie nadają się do uzupełniania energii podczas dłuższej aktywności fizycznej. Sprawdzają się również jako przekąska, ale dla dłuższego okresu sytości zaleca się uzupełnienie ich białkiem - jogurtem, białkiem lub kefirem.
Najpopularniejsze flapjacki pochodzą od marek Vilgain, Nutrend czy Mars.