Na półkach supermarketów i w sklepach internetowych można dziś znaleźć niezliczoną ilość różnych rodzajów batonów proteinowych. Nic więc dziwnego, że niejeden konsument ma niezły mętlik w głowie, próbując dokonać wyboru.
Dlatego przygotowaliśmy kilka prostych wskazówek, na co zwrócić uwagę, aby wybrać naprawdę wysokiej jakości produkt.
1. Energia
Podczas gdy baton proteinowy ma nas nasycić, zdecydowanie nie powinien wypełniać połowy naszego dziennego spożycia. Powinniśmy szczególnie uważać na zawartość energii podczas diety, ponieważ niektóre produkty (zwłaszcza te pokryte czekoladą) mogą spowodować zaprzepaszczenie planu realizacji naszego deficytu kalorii.
Najczęściej spotykamy się z wartością energetyczną wynoszącą około 190‑238 kcal (800‑1000 kJ), co odpowiada np. przekąsce składającej się z bagietki z serkiem śmietankowym, dwóch plasterków szynki i warzyw.
2. Białko
Wybierając baton proteinowy, powinniśmy mieć na uwadze przede wszystkim źródło białka. Do tych wysokiej jakości należą:
- koncentrat, izolat i hydrolizat serwatki
- kazeina micelarna
- albumina białka jaja kurzego
- w przypadku wegańskich batonów proteinowych należy szukać takich, które łączą w sobie kilka źródeł białka roślinnego (ryżowe, grochowe, z bobu, sojowe, z ciecierzycy, z fasoli mung) lub są bardzo wysokiej jakości białkiem roślinnym (bób, ciecierzyca, fasola mung).
Powinniśmy być bardziej ostrożni z białkami o niższej wartości biologicznej. Białka o niższej wartości biologicznej to:
- kazeinian wapnia
- kolagen
- izolat białka sojowego (o ile baton nie jest wegański, użycie białka sojowego może sprawiać wrażenie, że producent próbuje zaoszczędzić na składnikach).
Double Trouble Protein Bar
3. Węglowodany
Warto zwrócić uwagę także na węglowodany. Zamiast skupiać się na ich całkowitej zawartości, lepiej przeanalizować ilość cukrów prostych, polisacharydów i polioli.
Dobry jakościowo batonik można rozpoznać po niskiej zawartości cukrów, przy czym większość węglowodanów powinny stanowić przede wszystkim polisacharydy i poliole.
W zależności od wielkości batonika najczęściej spotykana zawartość węglowodanów to około 10–20 g na sztukę, z czego cukry proste powinny stanowić maksymalnie 5 g. Nie ma jednak sztywno ustalonej granicy, wybór odpowiedniego batonika zależy więc od indywidualnych preferencji.
4. Błonnik
Zawartość błonnika w batonach proteinowych jest zdecydowanie pożądana, ponieważ pomaga nam utrzymać uczucie sytości na dłużej.
Naprawdę dobrej jakości batony proteinowe mogą zawierać błonnik w ilości około 10 g lub więcej.
Prebiotyczny baton proteinowy z 20 g błonnika
5. Tłuszcze
Typowy baton proteinowy zawiera średnio około 10 g tłuszczu, który zazwyczaj pochodzi z kilku różnych źródeł, np. tłuszcz palmowy, z ziaren palmowych lub tłuszcz kokosowy, które często są postrzegane raczej negatywnie z perspektywy żywieniowej i środowiskowej.
Tłuszcze te są stosowane głównie ze względu na ich korzystne właściwości w procesie produkcyjnym i dlatego, że nie podlegają utlenianiu (procesowi zachodzącemu na podwójnych wiązaniach nienasyconych kwasów tłuszczowych, w wyniku którego powstają niepożądane aldehydy i ketony).
Z kolei tłuszcze, które są postrzegane pozytywnie w spektrum kwasów tłuszczowych, takie jak rzepakowy, oliwkowy czy lniany, są lepsze pod względem odżywczym, ale nie są często spotykane w batonach proteinowych ze względu na ich częstszy proces utleniania i charakterystyczny profil smakowy.
Masło kakaowe, tłuszcz mleczny lub masła orzechowe i orzechy są zatem częściej spotykane w batonach lepszej jakości. Jednak nawet tłuszcze z tropikalnych owoców palmowych nie muszą stanowić poważnego zagrożenia dla zdrowia ze względu na ich niewielką ilość w pojedynczym batonie.
Co warto zapamiętać?
Batony proteinowe to świetny towarzysz w wielu okazjach. Sprawdzają się jako szybka przekąska, zamiennik posiłku czy słodyczy, sposób na uzupełnienie białka w ciągu dnia i po treningu, a nawet jako dodatek do deserów i owsianek. Wybór idealnego batonika nie jest jednak prosty, w ogromnej ofercie różnych marek i wariantów łatwo się pogubić.
Przy wyborze warto zwrócić uwagę przede wszystkim na ilość i źródło białka, jakość węglowodanów i tłuszczów oraz zawartość błonnika.