Jak wybrać najlepszy baton proteinowy?

Uwagi
8
Jak wybrać najlepszy baton proteinowy?
Co znajduje się w artykule?
Wyświetl listę Ukryj listę

Na półkach supermarketów i w sklepach internetowych można dziś znaleźć niezliczoną ilość różnych rodzajów batonów proteinowych. Nic więc dziwnego, że niejeden konsument ma niezły mętlik w głowie, próbując dokonać wyboru.

Dlatego przygotowaliśmy kilka prostych wskazówek, na co zwrócić uwagę, aby wybrać naprawdę wysokiej jakości produkt.

1. Energia

Podczas gdy baton proteinowy ma nas nasycić, zdecydowanie nie powinien wypełniać połowy naszego dziennego spożycia. Powinniśmy szczególnie uważać na zawartość energii podczas diety, ponieważ niektóre produkty (zwłaszcza te pokryte czekoladą) mogą spowodować zaprzepaszczenie planu realizacji naszego deficytu kalorii.

Najczęściej spotykamy się z wartością energetyczną wynoszącą około 190‑238 kcal (800‑1000 kJ), co odpowiada np. przekąsce składającej się z bagietki z serkiem śmietankowym, dwóch plasterków szynki i warzyw.

2. Białko

Wybierając baton proteinowy, powinniśmy mieć na uwadze przede wszystkim źródło białka. Do tych wysokiej jakości należą:

  1. koncentrat, izolat i hydrolizat serwatki
  2. kazeina micelarna
  3. albumina białka jaja kurzego
  4. w przypadku wegańskich batonów proteinowych należy szukać takich, które łączą w sobie kilka źródeł białka roślinnego (ryżowe, grochowe, z bobu, sojowe, z ciecierzycy, z fasoli mung) lub są bardzo wysokiej jakości białkiem roślinnym (bób, ciecierzyca, fasola mung).

Powinniśmy być bardziej ostrożni z białkami o niższej wartości biologicznej. Białka o niższej wartości biologicznej to:

  1. kazeinian wapnia
  2. kolagen
  3. izolat białka sojowego (o ile baton nie jest wegański, użycie białka sojowego może sprawiać wrażenie, że producent próbuje zaoszczędzić na składnikach).

Double Trouble Protein Bar

Double Trouble Protein Bar

3. Węglowodany

Warto zwrócić uwagę także na węglowodany. Zamiast skupiać się na ich całkowitej zawartości, lepiej przeanalizować ilość cukrów prostych, polisacharydów i polioli.

Dobry jakościowo batonik można rozpoznać po niskiej zawartości cukrów, przy czym większość węglowodanów powinny stanowić przede wszystkim polisacharydy i poliole.

W zależności od wielkości batonika najczęściej spotykana zawartość węglowodanów to około 10–20 g na sztukę, z czego cukry proste powinny stanowić maksymalnie 5 g. Nie ma jednak sztywno ustalonej granicy, wybór odpowiedniego batonika zależy więc od indywidualnych preferencji.

4. Błonnik

Zawartość błonnika w batonach proteinowych jest zdecydowanie pożądana, ponieważ pomaga nam utrzymać uczucie sytości na dłużej.

Naprawdę dobrej jakości batony proteinowe mogą zawierać błonnik w ilości około 10 g lub więcej.

Prebiotyczny baton proteinowy z 20 g błonnika

Prebiotic Protein Bar

5. Tłuszcze

Typowy baton proteinowy zawiera średnio około 10 g tłuszczu, który zazwyczaj pochodzi z kilku różnych źródeł, np. tłuszcz palmowy, z ziaren palmowych lub tłuszcz kokosowy, które często są postrzegane raczej negatywnie z perspektywy żywieniowej i środowiskowej.

Tłuszcze te są stosowane głównie ze względu na ich korzystne właściwości w procesie produkcyjnym i dlatego, że nie podlegają utlenianiu (procesowi zachodzącemu na podwójnych wiązaniach nienasyconych kwasów tłuszczowych, w wyniku którego powstają niepożądane aldehydy i ketony).

Z kolei tłuszcze, które są postrzegane pozytywnie w spektrum kwasów tłuszczowych, takie jak rzepakowy, oliwkowy czy lniany, są lepsze pod względem odżywczym, ale nie są często spotykane w batonach proteinowych ze względu na ich częstszy proces utleniania i charakterystyczny profil smakowy.

Masło kakaowe, tłuszcz mleczny lub masła orzechoweorzechy są zatem częściej spotykane w batonach lepszej jakości. Jednak nawet tłuszcze z tropikalnych owoców palmowych nie muszą stanowić poważnego zagrożenia dla zdrowia ze względu na ich niewielką ilość w pojedynczym batonie.

Co warto zapamiętać?

Batony proteinowe to świetny towarzysz w wielu okazjach. Sprawdzają się jako szybka przekąska, zamiennik posiłku czy słodyczy, sposób na uzupełnienie białka w ciągu dnia i po treningu, a nawet jako dodatek do deserów i owsianek. Wybór idealnego batonika nie jest jednak prosty, w ogromnej ofercie różnych marek i wariantów łatwo się pogubić.

Przy wyborze warto zwrócić uwagę przede wszystkim na ilość i źródło białka, jakość węglowodanów i tłuszczów oraz zawartość błonnika.

Jakie białko bez laktozy wybrać?
Jakie białko bez laktozy wybrać?
Nie tolerujesz laktozy i zastanawiasz się, jakie białko jest dla Ciebie odpowiednie? Po przeczytaniu tego artykułu wszystko stanie się jasne.
Deficyt kaloryczny: jak go obliczyć i prawidłowo skonfigurować?
Deficyt kaloryczny: jak go obliczyć i prawidłowo skonfigurować?
Deficyt kaloryczny jest podstawą skutecznego odchudzania - ale co rozumiemy przez ten termin i jak wykorzystać tę wiedzę w praktyce?
Naturalne probiotyki w jedzeniu: 8 najlepszych źródeł
Naturalne probiotyki w jedzeniu: 8 najlepszych źródeł
Nie tylko suplementy diety zawierają duże ilości kultur probiotycznych. Które produkty spożywcze należą do najbogatszych w naturalne probiotyki?
Białko na odchudzanie: jak wybrać najlepsze?
Białko na odchudzanie: jak wybrać najlepsze?
Białko ma szczególną pozycję w naszej diecie! Podczas odchudzania to właśnie białko pozwala utrzymać masę mięśniową. Jakie białko najlepiej wybrać do swojej diety?
Jakie orzechy są najzdrowsze?
Jakie orzechy są najzdrowsze?
Wybierając orzechy, często zastanawiamy się, który rodzaj jest najzdrowszy. Czy to w ogóle możliwe? Co sprawia, że każdy rodzaj orzechów jest lepszy pod względem odżywczym i który z nich jest najbardziej wartościowy?
Jak i kiedy stosować białko w celu utraty wagi lub przyrostu masy mięśniowej?
Jak i kiedy stosować białko w celu utraty wagi lub przyrostu masy mięśniowej?
Białko może ułatwić nam utratę wagi, a także przyrost masy mięśniowej. Nie jest jednak wszechmocnym czarodziejem i należy obchodzić się z nim umiejętnie. Dowiedz się, jak stosować białko w odniesieniu do swoich celów i opanuj magię białka.
Z czym pić białko serwatkowe: z wodą czy mlekiem?
Z czym pić białko serwatkowe: z wodą czy mlekiem?
Białko serwatkowe to najczęściej stosowany suplement diety w świecie fitness, z którym wiąże się wiele kwestii. Jedną z nich jest sposób jego przygotowania - czy lepiej wymieszać białko z wodą czy mlekiem?
Psyllium: czym jest, dawkowanie, efekty i wpływ na utratę wagi
Psyllium: czym jest, dawkowanie, efekty i wpływ na utratę wagi
Psyllium zawiera rozpuszczalny błonnik, który jest niezbędny do prawidłowego trawienia i odżywiania mikroflory jelitowej. Co odróżnia psyllium od innych źródeł błonnika i jak je przyjmować, aby uzyskać maksymalne korzyści?
Elektrolity w sporcie: jak je prawidłowo uzupełniać?
Elektrolity w sporcie: jak je prawidłowo uzupełniać?
Utrata niektórych elektrolitów podczas aktywności fizycznej może być na tyle duża, że warto pomyśleć o ich uzupełnieniu. W tym artykule dowiesz się, przy jakich aktywnościach warto o to zadbać i jak skutecznie uzupełniać elektrolity.
Kawa vs. Matcha: czym różnią się te napoje i który z nich jest zdrowszy?
Kawa vs. Matcha: czym różnią się te napoje i który z nich jest zdrowszy?
Czym japońska zielona herbata Matcha różni się od innych zielonych herbat i czy jej działanie można porównać do kawy?
Jak jeść zdrowo, czyli zasady prawidłowego odżywiania
Jak jeść zdrowo, czyli zasady prawidłowego odżywiania
Prawdopodobnie spotkałeś się już z terminem "zdrowe odżywianie" - ale co przez to rozumiesz i jak najlepiej zastosować go w praktyce? Pomoże Ci w tym dzisiejszy artykuł.
Co pić zamiast kawy? 7 alternatyw dla kawy
Co pić zamiast kawy? 7 alternatyw dla kawy
Czy istnieje sposób na zastąpienie ulubionej kawy? Tak! Mamy 7 alternatyw dla kawy, które niezawodnie wstrzykną nową dawkę energii w twoje żyły. Które to?
Maca: co to, jej działanie i dawkowanie
Maca: co to, jej działanie i dawkowanie
Maca peruviana to jeden z popularnych ekstraktów tradycyjnie stosowanych w celu wspierania witalności i funkcji mózgu. Jak wybrać odpowiedni rodzaj i jaka jest dawka?
Kurkumina: co to, jej działanie i dawkowanie
Kurkumina: co to, jej działanie i dawkowanie
Kurkumina jest uważana za jedną z najsilniejszych substancji zawartych w kurkumie. Jak konkretnie może ona wpływać na zdrowie człowieka, jakie ilości należy spożywać i czy istnieją jakieś skutki uboczne?
Tłuszcz trzewny: jak oszacować jego ilość i zminimalizować ryzyko dla zdrowia?
Tłuszcz trzewny: jak oszacować jego ilość i zminimalizować ryzyko dla zdrowia?
Nadmiar tkanki tłuszczowej wiąże się z wysokim ryzykiem rozwoju niektórych poważnych chorób. Ale czy wiesz dlaczego tak się dzieje? Ponieważ tkanka tłuszczowa to nie tylko "dodatkowe kilogramy", ale także wpływ na procesy metaboliczne w organizmie.