100% masła z orzechów nerkowca
Masła z nerkowców to jedne z najpopularniejszych maseł orzechowych. Swoją popularność zawdzięczają słodkiemu smakowi, który z łatwością komponuje się ze smakowymi kremami orzechowymi, a przy tym nie zawierają ani grama cukru czy innych dodatków.
Składniki masła z nerkowców
Przed zmieleniem orzechy nerkowca poddawane są delikatnemu procesowi prażenia, który dodatkowo rozwija i wzmacnia ich smak. Jeszcze smaczniejszy smak masła można uzyskać dzięki tak zwanej aktywacji orzechów. Masło z nerkowca z aktywowanych orzechów jest zatem znacznie słodsze i mniej gorzkie niż konwencjonalne masło z orzechów nerkowca. 100% masła z orzechów nerkowca:
- Zawiera ok. 15 g białka na 100 g,
- ma wyższą zawartość węglowodanów,
- jest źródłem zdrowych tłuszczów,
- zawiera witaminy i minerały - magnez, cynk i miedź.
Zastosowanie masła z nerkowców
Masło z nerkowców najczęściej wykorzystywane jest w płatkach śniadaniowych czy puddingach, ale nadaje się również do aromatyzowania twarożków, jogurtów czy białek. Kremy z nerkowców znajdują również zastosowanie w pieczeniu ciast lub ciasteczek, w przepisach azjatyckich lub jako wegański zamiennik śmietany.