100% masło z orzechów ziemnych
Masło z orzechów arachidowych jest jednym z najpopularniejszych produktów "fitness" w ostatnim czasie. I dlaczego nie, jest bogate w składniki odżywcze, niedrogie, wszechstronne i świetnie smakuje. 100% masła orzechowe nie zawierają dodatku cukru ani tłuszczu i są bezglutenowe.
Składniki masła z orzechów arachidowych
Jak w przypadku każdej żywności, pojawia się pytanie, czy masło orzechowe jest zdrowe. O ile nie cierpisz na alergię na orzeszki ziemne lub nie zjadasz całej paczki za jednym razem, można śmiało powiedzieć, że tak. 100% masło orzechowe:
- Zawiera znaczną ilość białka (do 25%),
- ze względu na niską zawartość węglowodanów nadaje się do diety niskowęglowodanowej,
- bogate w zdrowe tłuszcze,
- jest źródłem witaminy E, B3 i B6,
- zawiera minerały: magnez, mangan i miedź.
Zastosowanie masła z orzechów ziemnych
Masło z orzechów arachidowych jest najczęściej dodawane do płatków śniadaniowych lub rozsmarowywane na ciastach wraz z dżemem, co stanowi połączenie znane jako masło orzechowe i galaretka. Może być używane do pieczenia, gdzie najlepiej sprawdza się w połączeniu z czekoladą. W wytrawnej kuchni jest używane w sosach lub w wielu azjatyckich lub meksykańskich przepisach. Za nowość można uznać masło orzechowe w proszku, którego konsystencją można łatwo bawić się w przepisach. Zawiera również większą ilość białka i zauważalnie niższą zawartość tłuszczu - jest więc przydatne nawet jeśli kontrolujesz spożycie i chcesz zafundować sobie dobrą warstwę masła orzechowego.