100% masło migdałowe
Masła migdałowe charakteryzują się lekko gorzkim smakiem i są jednymi z najpopularniejszych maseł orzechowych. Wytwarzane są z prażonych migdałów, bez dodatku cukru, soli czy oleju. Możesz cieszyć się jeszcze pełniejszym smakiem migdałów dzięki aktywowanemu masłu migdałowemu z orzechów.
Składniki masła migdałowego
Masła migdałowe są wytwarzane z migdałów łuskanych lub niełuskanych. Masło wykonane z blanszowanych migdałów łuskanych jest bardziej kremowe i znacznie słodsze niż masło wykonane z migdałów niełuskanych. Z drugiej strony, masło wykonane z migdałów łuskanych jest bogatsze w przeciwutleniacze. Ogólnie rzecz biorąc, 100% masło migdałowe ma następujące właściwości:
- zawierają około 21 g białka,
- mają wyższą zawartość węglowodanów,
- są dobrym źródłem błonnika i witaminy E,
Zastosowania masła migdałowego
Masło migdałowe świetnie nadaje się do aromatyzowania kaszek, smoothie, naleśników lub napojów białkowych. Jest również doskonałym składnikiem deserów lub sosów. Blanszowane masło migdałowe można również wykorzystać do produkcji marcepanu - wystarczy dodać cukier i wodę (lub białka jaj).