Czym są nasiona chia?
Nasiona chia to maleńkie biało‑brązowo‑czarne owoce szałwii hiszpańskiej, które ze względu na wysoką zawartość korzyści zdrowotnych zaliczane są do tzw. superfoods. Korzyści płynące z nasion były znane już mezoamerykańskim Majom, w których języku słowo "chia" było używane w odniesieniu do siły.
Nasiona chia są bogate w błonnik, przeciwutleniacze, minerały i są uważane za najbogatsze roślinne źródło kwasów tłuszczowych omega‑3, które jednak nie są tak wysokiej jakości jak kwasy omega‑3 znajdujące się w oleju rybim. Nasiona dobrze wiążą wodę i tworzą żelową konsystencję.
Działanie nasion chia
Nasiona chia są najczęściej kojarzone z pozytywnym wpływem na utratę wagi, zwłaszcza ze względu na wysoką zawartość błonnika i białka, które są wysoce sycące i zmniejszają apetyt. Mimo to, nasiona chia nie powinny zastępować normalnej i zróżnicowanej diety, ale ich włączenie może przyczynić się do zrównoważonej diety podczas próby utraty wagi.
Spożywanie nasion chia może przyczynić się do zdrowia kości i zębów (zwłaszcza ze względu na wysoką zawartość wapnia i fosforu), obniżenia poziomu cukru we krwi lub ryzyka chorób serca.
Jak włączyć nasiona chia do swojej diety?
Pudding chia to prawdopodobnie najpopularniejszy sposób spożywania nasion chia. Jednak ich mdły smak sprawia, że są one uniwersalne - można je dodawać do kaszek, puddingów, jogurtów, smoothie, sałatek, do pieczenia czy przygotowywania ryżu. Nie tylko wśród wegan rozpowszechniło się stosowanie nasion chia (lub siemienia lnianego) zamiast jajek w pieczeniu i gotowaniu.
Ze względu na wysoką zawartość błonnika, zaleca się spożywanie maksymalnie 25‑30 g nasion chia dziennie (około 2 łyżek stołowych). Większe dawki mogą powodować problemy trawienne.