Tahini

Produktów: 1
Sortowanie
:
Domyślnie
Vilgain Tahini BIO
Vilgain Tahini BIO ⁠–⁠ drobno zmielona pasta sezamowa z Grecji bez soli i dodatku cukru
300 g
244
15,90 zł

Sezamowa pasta tahini

Tahini, czasami również tahina lub tehina, to pasta z rozdrobnionych nasion sezamu. Najczęściej wytwarzana jest z nasion łuskanych, ale można również znaleźć nasiona niełuskane (ciemniejszy kolor) lub prażone (pełniejszy smak). Tradycyjnie zawiera również sól morską. Pasta sezamowa odgrywa ważną rolę w kuchni azjatyckiej i śródziemnomorskiej.

Podobnie jak same nasiona sezamu, pasta tahini jest bogata w składniki odżywcze. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy B i E, jest dobrym źródłem minerałów (fosforu, manganu czy cynku) i przeciwutleniaczy.

Zastosowanie tahini

Trudno wyobrazić sobie pastę z ciecierzycy bez pasty sezamowej hummus, falafela, a także odgrywa niezastąpioną rolę w orientalnych wyrobach cukierniczych - chałce. Tahini może być również wykorzystywane do przygotowywania glazur, dressingów, do zagęszczania lub zmiękczania sosów i zup, jako składnik wypieków lub jako dip czy smarowidło.

Pokaż więcej Pokaż mniej

Możesz być również zainteresowany