Oliwa z oliwek Extra Virgin BIO – tłoczona na zimno i z wybranych oliwek z rodzinnego gospodarstwa w Grecji
Oliwa z oliwek Extra Virgin BIO – tłoczona na zimno i z wybranych oliwek z rodzinnego gospodarstwa w Grecji
Vilgain Oliwa z oliwek extra virgin BIO - tłoczona na zimno, produkowana przez tradycyjną rodzinną firmę w Grecji
Vilgain oliwa z oliwek extra virgin w jakości BIO jest produkowana przez tradycyjną rodzinną firmę w Lakoni, regionie kontynentalnej Grecji. Do zbioru wybierane są najwyższej jakości oliwki, które są ręcznie zbierane z drzewa koroneiki - króla oliwek. Abyśmy mogli zagwarantować 100% jakość, czystość i świeżość, pozyskujemy produkt bezpośrednio od producenta, regularnie go testujemy i nie korzystamy z żadnych pośredników handlowych.
Wysoka zawartość korzystnych dla zdrowia substancji
Dla maksymalnego zachowania korzystnych dla zdrowia substancji oliwki są tłoczone na zimno na oliwę z oliwek. Dzięki tej metodzie przetwarzania olej ma około 100x wyższą zawartość polifenoli w porównaniu z rafinowaną oliwą z oliwek i około 10x wyższą zawartość w porównaniu z oliwą z wytłoków oliwnych.
Oliwa z oliwek wyróżnia się zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza kwasu oleinowego. Zastąpienie tłuszczów nasyconych w diecie tłuszczami nienasyconymi przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Ponadto w oliwie z oliwek znajdziemy także inne bioaktywne substancje, takie jak skwalen, fitosterole, witaminę E czy szereg korzystnych polifenoli, w tym flawonoidy.
Wysoki udział oliwy z oliwek w diecie śródziemnomorskiej jest jedną z teorii, dlaczego ten sposób odżywiania charakteryzuje się niskim występowaniem chorób sercowo-naczyniowych.
Idealny pomocnik do dań na zimno
Oliwa z oliwek nadaje się do obróbki termicznej, jednak korzystne substancje najlepiej zachowują się przy stosowaniu na zimno. Ma wyrazisty owocowy aromat i charakterystyczny smak oliwek. Możesz nią na przykład skropić sałatkę warzywną lub dodać do dressingu czy sosu.
Vilgain Oliwa z oliwek extra virgin BIO w punktach:
- nierozcieńczona oliwa z oliwek extra virgin
- produkowana przez tradycyjną rodzinną firmę w Grecji
- tłoczona na zimno
- wysoka zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych
- odpowiednia do dań na zimno
- jakość BIO
Składniki
BIO oliwa z oliwek extra virgin tłoczona na zimno.
Kraj pochodzenia.
Tabele kaloryczne
| 100 ml | |
| Wartość energetyczna | 3389 kJ / 824 kcal |
| Tłuszcz | 92 g |
| - w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 13 g |
| - w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 73 g |
| - w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 6 g |
| Węglowodany | 0 g |
| - w tym cukry | 0 g |
| Białko | 0 g |
| Sól | 0 g |
Uwaga
- Żywność.
- Vilgain s.r.o., Smetanova 1022/19, 602 00 Brno, Czechy, NIP 29269555.
