Upały już pukają do drzwi, a to jest dokładnie czas na lekką sałatkę. Wypróbuj tę sałatkę z soczewicy, która może smakować nawet wegetarianom, a jednocześnie jest bogata w białko.
1 porcja zawiera.
- 472 kcal
- 50 g węglowodanów
- 16 g tłuszczów
- 27 g białka
Na 4 porcje
- 250 g czarnej soczewicy
- 100 g seru feta
- 250 g pomidorów koktajlowych
- 300 g ogórków
- 1 czerwona cebula
- 50 g czarnych oliwek
- 25 g migdałów
- 1 Vilgain tortilla pełnoziarnista
- 20 g oliwy z oliwek
- 1 sok z cytryny
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
- 1 szczypta suszonego czosneku
Przygotowanie
-
Gotuj czarną soczewicę, którą namoczyłeś co najmniej 2 godziny wcześniej, we wrzącej osolonej wodzie przez około 10 minut, aż będzie miękka.
-
Pomidorki koktajlowe i ogórek pokrój w półksiężyce, czerwoną cebulę w paski, oliwki w krążki.
-
Ostatnim punktem jest dressing: sok z cytryny, oliwa z oliwek, sól, pieprz, suszony czosnek. Na koniec wymieszaj wszystko z soczewicą, warzywami i posiekanymi oliwkami. Posyp serem feta i dodaj posiekane migdały, aby uzyskać chrupiący element.
-
Smacznego!