To nie przypadek, że francuskie ziemniaki zajęły honorowe miejsce w książkach kucharskich naszych babć. Są proste w przygotowaniu i niesamowicie dobre.
Wypróbuj naszą lżejszą wersję, w której zamieniliśmy śmietanę na bardziej pożywny twarożek, zachowując jednocześnie pyszny smak francuskich ziemniaków.
1 porcja zawiera.
- 318 kcal
- 32 g węglowodanów
- 12 g tłuszczów
- 20 g białka
Na 6 porcji
- 500 g ziemniaków
- 250 g cottage cheese
- 2 jajka
- 1/2 cebuli
- 1/2 czerwonej cebuli
- 3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- zioło
Przygotowanie
-
Rozgrzej piekarnik do 170°C.
-
Umyj ziemniaki, oczyść je i pokrój w cienkie plasterki.
-
W dużej misce wymieszaj twaróg, jajka, sól, pieprz i zioła. Następnie dodaj przygotowane ziemniaki do mieszanki i wymieszaj, aby dobrze pokryć wszystkie strony.
-
Na patelni podsmaż grubo posiekaną cebulę i pokrojony w plasterki czosnek. Gdy oba składniki nabiorą złotobrązowego koloru, zdejmij patelnię z kuchenki i dodaj cebulę i czosnek do reszty składników.
-
Nasmaruj naczynie do pieczenia oliwą z oliwek i ułóż w nim ziemniaki. Wlej pozostałą mieszankę na wierzch ziemniaków i piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 50 minut.
Około 10 minut przed końcem pieczenia zwiększ moc piekarnika do 200°C i, jeśli masz taką możliwość, przełącz piekarnik na funkcję grilla.
-
Podawaj jako dodatek do mięsa lub same.
Smacznego!