Vilgain Ryż basmati brązowy BIO – ręcznie robiona pachnąca odmiana z podnóża Himalajów
Vilgain Ryż basmati brązowy BIO – ręcznie robiona pachnąca odmiana z podnóża Himalajów
Vilgain Ryż Basmati brązowy BIO - najszlachetniejsza odmiana ryżu, uprawiana u podnóża Himalajów w Pakistanie.
Basmati to ryż o typowych długich ziarnach, który ma swój specyficzny aromat i orzechowy smak. W dodatku nasz ryż basmati jest organicznej jakości i występuje w brązowej, "naturalnej" wersji.
Najbardziej sucha odmiana ryżu, zwana inaczej "królową zapachów".
Basmati to najszlachetniejsza odmiana ryżu, która uprawiana jest na polach u podnóża Himalajów w Pakistanie, dzięki czemu ryż nawadniany jest bezpośrednio wodą z lodowców. Słowo basmati tłumaczy się z języka hindi jako "królowa zapachu", co doskonale opisuje tę odmianę ryżu. Ryż basmati można rozpoznać na pierwszy rzut oka po długich ziarnach, a także po aromacie dzięki specyficznemu zapachowi i lekko orzechowemu smakowi.
Jakość uprawy ryżu i późniejszego pakowania jest najważniejsza
Ryż Vilgain Basmati jest przetwarzany, a następnie pakowany przez małą rodzinną firmę we Włoszech, która szczyci się jakością i identyfikowalnością swoich składników. Zarówno każdy etap przetwarzania, jak i każda partia produktu końcowego jest ściśle kontrolowana, aby spełnić wszystkie wymagania jakościowe. Ryż ma jakość organiczną, co oznacza, że został wyhodowany w ekologicznych uprawach, a także zawsze pochodzi z jednorocznych zbiorów.
Ryż brązowy zawiera wiele witamin, przeciwutleniaczy i minerałów. Niektóre z najbardziej wszechstronnych witamin w brązowym ryżu obejmują witaminę B1, B3 i B6, mangan, magnez, fosfor, żelazo i cynk.
Vilgain Ryż brązowy Basmati Organiczny w punktach:
- Najszlachetniejsza odmiana ryżu
- uprawiana u podnóża Himalajów w Pakistanie
- typowy kształt długich ziaren
- specyficzny aromat, orzechowy smak
- przetwarzany i pakowany przez rodzinną firmę we Włoszech
- zawiera błonnik, minerały i witaminy
- Jakość ekologiczna
Składniki
Ekologiczny ryż basmati brązowy 100 %.
Kraj pochodzenia: Pakistan
Tabele kaloryczne
100 g | |
Wartość energetyczna | 1529 kJ / 361 kcal |
Tłuszcz | 1,9 g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,5 g |
Węglowodany | 77,4 g |
- w tym cukry | 1,2 g |
Błonnik | 1,9 g |
Białko | 7,5 g |
Sól | 0,02 g |
Zalecenia producenta
- Instrukcja przygotowania: Ryż dokładnie przepłukać wodą, wsypać do garnka i dodać wodę. Na każdą filiżankę ryżu dodać 2 filiżanki wody. Doprowadzić do wrzenia i doprawić 1 łyżeczką soli. Przykryj garnek pokrywką i pozwól ryżowi gotować się na małym/średnim ogniu przez 20‑25 minut. Nie zdejmuj pokrywki ani nie mieszaj ryżu przez cały czas gotowania. Po ugotowaniu, pozwól ryżowi stać przez 5 minut i delikatnie wymieszaj go widelcem. Podawaj w połączeniu z zupą, gulaszem lub curry.
Uwaga
- Żywność.
- Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci.
- Przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu.
- Vilgain s.r.o. (dawniej Selltime s.r.o.), Smetanova 1022/19, 602 00 Brno, Czechy, (dawniej Tkalcovská 904/6a, 602 00 Brno), NIP 29269555.