Głównym składnikiem curry jest oczywiście kurkuma, która również wspomaga trawienie. Czy wiesz, że nazwa curry oznacza sos? Jest to rdzennie indyjskie słowo, które na stałe zakorzeniło się jako nazwa sosów aromatyzowanych pastą curry lub przyprawami curry. Wypróbuj więc nasz wariant z kalafiora i ciecierzycy.
1 porcja zawiera.
- 583 kcal
- 73 g węglowodanów
- 24 g tłuszczów
- 13,5 g białka
Na 3 porcje
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 cebuli
- 340 g kalafioru
- 200 ml mleka kokosowego
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- pieprz
- 2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki przypraw curry
- 5 pomidorów koktajlowych
- 200 g ryżu basmati
- 1 łyżeczka Sosu chili z pieczonej papryki
- 1 opakowanie Vilgain Ciecierzycy R2E
- 500 ml wody
- kolendra
- pieprz
Przygotowanie
-
Podsmaż posiekaną cebulę na oleju. Dodaj kalafior podzielony na mniejsze różyczki i wymieszaj.
-
Zalej wodą, dopraw solą i gotuj przez 5‑10 minut, w zależności od preferencji. Dodaj ciecierzycę i wlej mleko kokosowe.
-
Następnie dodaj przyprawy, wymieszaj i gotuj przez kolejne 5‑10 minut, aż płyn nieco odparuje.
-
W międzyczasie ugotuj ryż zgodnie z instrukcją.
-
Na koniec dodaj do sosu posiekane pomidory lub szpinak - cokolwiek masz w domu. Dodaj łyżeczkę sosu chili i wymieszaj.
-
Dopraw w razie potrzeby i podawać z ryżem. Posyp kolendrą lub pieprzem.
-
No to smacznego.