Disfrute de su comida!
Dokładnie tak życzyliby sobie meksykańscy tubylcy, wycierając ślinę z doskonale przyprawionej i zbilansowanej pod względem odżywczym miski burrito.
1 porcja zawiera.
- 453 kcal
- 42 g węglowodanów
- 17 g tłuszczów
- 33 g białka
Na 2 porcje
- 100 g pomidorów koktajlowych
- 30 g czerwonej cebuli
- 1/4 soku z limonki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki chili
- 1 łyżeczka suszonego czosneku
- sól
- kolendra
- 150 g wołowiny
- 1/2 soku z limonki
- 1 łyżeczka suszonego czosneku
- 1/2 łyżeczki chili
- sól
- pieprz
- 100 g białego jogurtu
- 1/4 soku z limonki
- 1/2 łyżeczki chili
- 150 g ryżu basmati
- 100 g czarnych fasoli
- 50 g sterylizowanej kukurydzy
- 60 g awokado
- 100 g sałaty
- kolendra
- nachos
Przygotowanie
-
Najpierw ugotuj ryż.
-
Pico de gallo
Pokrój pomidory na małe kawałki i drobno posiekaj cebulę. Następnie wymieszaj oba składniki z sokiem z limonki, oliwą z oliwek, chili, suszonym czosnkiem, solą i posiekaną kolendrą.
-
Ugotowaną wołowinę dopraw sokiem z limonki, suszonym czosnkiem, chili, solą i pieprzem.
-
Dip
Aby przygotować dip, wystarczy wymieszać wszystkie niezbędne składniki - jogurt, sok z limonki i chili.
-
Po przygotowaniu wszystkich składników możemy zabrać się za składanie naszej miski burrito!
Dno miski wykładamy liśćmi sałaty, a na wierzchu układamy ryż. Następnie układamy pozostałe składniki - sałatkę pico de gallo, mięso, fasolę, kukurydzę, awokado i dip. Wszystko można doprawić przyprawami i na koniec posypać kolendrą.
Smacznego!