Wysokiej jako艣ci zielone herbaty
Zielona herbata wytwarzana jest z聽li艣ci chi艅skiego drzewa herbacianego. W przeciwie艅stwie do czarnej herbaty, zielona herbata nie jest jednak fermentowana i聽jest poddawana obr贸bce termicznej tak szybko, jak to mo偶liwe聽- suszenie na patelni jest zwykle stosowane w przypadku herbat chi艅skich, podczas gdy gotowanie na parze jest stosowane w przypadku herbat japo艅skich. Ta r贸偶nica w metodzie przetwarzania znajduje r贸wnie偶 odzwierciedlenie w smaku, przy czym japo艅skie herbaty maj膮 s艂odszy i聽bardziej ziemisty smak. Zielona herbata jest popularnym 艣rodek pobudzaj膮cy a聽przeciwutleniaczem. Dzi臋ki zawarto艣ci EGCG, kt贸ry stymuluje metabolizm, jest r贸wnie偶 popularnym suplementem odchudzaj膮cym.
Specjalnym rodzajem zielonej herbaty jest matcha, kt贸ra jest mielona na proszek i聽ma wy偶sz膮 zawarto艣膰 chlorofilu.
Z聽wysokiej jako艣ci zielonej herbaty mo偶na przygotowa膰 wi臋cej ni偶 jeden napar. W przypadku innych zwykle zwi臋ksza si臋 temperatur臋 wody lub d艂ugo艣膰 maceracji. Zalecana temperatura wody i聽czas maceracji r贸偶ni膮 si臋 w zale偶no艣ci od herbaty. Do najpopularniejszych zielonych herbat nale偶膮:
- gyokura, podobnie jak matcha, jest cieniowana przed zbiorem, dzi臋ki czemu zawiera wy偶szy procent zar贸wno chlorofilu, jak i聽kofeiny. Jest to jedna z聽herbat najwy偶szej jako艣ci;
- gunpowder to rodzima tajwa艅ska herbata, kt贸ra jest popularna na ca艂ym 艣wiecie. Smak Vilgain Gunpowder, pochodzi z聽Chin i聽ma typowy lekko gorzki smak;
- sencha to jedna z聽najpopularniejszych japo艅skich zielonych herbat, wytwarzana z聽m艂odych i聽delikatnych li艣ci drzewa herbacianego. Sencha mo偶e by膰 pita na gor膮co lub na zimno.
Mo偶na r贸wnie偶 znale藕膰 herbat臋 ja艣minow膮, kt贸ra jest wytwarzana przez zmieszanie zielonej herbaty z聽kwiatami ja艣minu, lub herbat臋 p贸艂zielon膮 Oolong, kt贸rej sekret tkwi jedynie w cz臋艣ciowej fermentacji.