Herbaty zielone

Produktów: 2
Sortowanie
:
Domyślnie
Vilgain Herbata Gunpowder BIO
Vilgain Herbata Gunpowder BIO ⁠–⁠ świeży, lekko gorzki smak z młodych liści herbaty, poprawia koncentrację i nastrój
60 g
14,90 zł
Vilgain Herbata jaśminowa
Vilgain Herbata jaśminowa ⁠–⁠ kwiatowy aromat, pełen przeciwutleniaczy, delikatnie suszony na słońcu
60 g
15,90 zł

Wysokiej jakości zielone herbaty

Zielona herbata wytwarzana jest z liści chińskiego drzewa herbacianego. W przeciwieństwie do czarnej herbaty, zielona herbata nie jest jednak fermentowana i jest poddawana obróbce termicznej tak szybko, jak to możliwe - suszenie na patelni jest zwykle stosowane w przypadku herbat chińskich, podczas gdy gotowanie na parze jest stosowane w przypadku herbat japońskich. Ta różnica w metodzie przetwarzania znajduje również odzwierciedlenie w smaku, przy czym japońskie herbaty mają słodszy i bardziej ziemisty smak. Zielona herbata jest popularnym środek pobudzającyprzeciwutleniaczem. Dzięki zawartości EGCG, który stymuluje metabolizm, jest również popularnym suplementem odchudzającym.

Specjalnym rodzajem zielonej herbaty jest matcha, która jest mielona na proszek i ma wyższą zawartość chlorofilu.

Z wysokiej jakości zielonej herbaty można przygotować więcej niż jeden napar. W przypadku innych zwykle zwiększa się temperaturę wody lub długość maceracji. Zalecana temperatura wody i czas maceracji różnią się w zależności od herbaty. Do najpopularniejszych zielonych herbat należą:

  • gyokura, podobnie jak matcha, jest cieniowana przed zbiorem, dzięki czemu zawiera wyższy procent zarówno chlorofilu, jak i kofeiny. Jest to jedna z herbat najwyższej jakości;
  • gunpowder to rodzima tajwańska herbata, która jest popularna na całym świecie. Smak Vilgain Gunpowder, pochodzi z Chin i ma typowy lekko gorzki smak;
  • sencha to jedna z najpopularniejszych japońskich zielonych herbat, wytwarzana z młodych i delikatnych liści drzewa herbacianego. Sencha może być pita na gorąco lub na zimno.

Można również znaleźć herbatę jaśminową, która jest wytwarzana przez zmieszanie zielonej herbaty z kwiatami jaśminu, lub herbatę półzieloną Oolong, której sekret tkwi jedynie w częściowej fermentacji.

Pokaż więcej Pokaż mniej

Możesz być również zainteresowany