Wysokiej jakości zielone herbaty
Zielona herbata wytwarzana jest z liści chińskiego drzewa herbacianego. W przeciwieństwie do czarnej herbaty, zielona herbata nie jest jednak fermentowana i jest poddawana obróbce termicznej tak szybko, jak to możliwe - suszenie na patelni jest zwykle stosowane w przypadku herbat chińskich, podczas gdy gotowanie na parze jest stosowane w przypadku herbat japońskich. Ta różnica w metodzie przetwarzania znajduje również odzwierciedlenie w smaku, przy czym japońskie herbaty mają słodszy i bardziej ziemisty smak. Zielona herbata jest popularnym środek pobudzający a przeciwutleniaczem. Dzięki zawartości EGCG, który stymuluje metabolizm, jest również popularnym suplementem odchudzającym.
Specjalnym rodzajem zielonej herbaty jest matcha, która jest mielona na proszek i ma wyższą zawartość chlorofilu.
Z wysokiej jakości zielonej herbaty można przygotować więcej niż jeden napar. W przypadku innych zwykle zwiększa się temperaturę wody lub długość maceracji. Zalecana temperatura wody i czas maceracji różnią się w zależności od herbaty. Do najpopularniejszych zielonych herbat należą:
- gyokura, podobnie jak matcha, jest cieniowana przed zbiorem, dzięki czemu zawiera wyższy procent zarówno chlorofilu, jak i kofeiny. Jest to jedna z herbat najwyższej jakości;
- gunpowder to rodzima tajwańska herbata, która jest popularna na całym świecie. Smak Vilgain Gunpowder, pochodzi z Chin i ma typowy lekko gorzki smak;
- sencha to jedna z najpopularniejszych japońskich zielonych herbat, wytwarzana z młodych i delikatnych liści drzewa herbacianego. Sencha może być pita na gorąco lub na zimno.
Można również znaleźć herbatę jaśminową, która jest wytwarzana przez zmieszanie zielonej herbaty z kwiatami jaśminu, lub herbatę półzieloną Oolong, której sekret tkwi jedynie w częściowej fermentacji.