L-Cytrulina

Produktów: 1
Sortowanie
:
Domyślnie
BioTech USA Citrulline Malate
BioTech USA Citrulline Malate
90 kapsułek
54,90 zł

Czym jest cytrulina?

L‑cytrulina to aminokwas egzogenny, którego głównym efektem działania jest rozszerzenie naczyń krwionośnych, do którego dochodzi na skutek zwiększonej produkcji tlenku azotu. Rozszerzone naczynia krwionośne pozwalają następnie na zwiększony przepływ krwi i lepsze dotlenienie mięśni. L‑cytrulina jest istotną częścią cyklu mocznikowego i jest dalej rozkładana w organizmie do aminokwasu argininy. Cytrulina jest powszechnie stosowana jako część przedtreningówek.

Jako suplement diety dostępna jest w dwóch formach - L‑cytruliny i jabłczanu L‑cytruliny. Jabłczan cytruliny to połączenie l‑cytruliny z kwasem jabłkowym, które przyspiesza i wspomaga usuwanie kwasu mlekowego (mleczanu), dodatkowo wspierając wyniki sportowe. W żywności cytrulina znajduje się np. w arbuzie, granacie i owocach cytrusowych.

Działanie cytruliny

Jak już wspomniano, głównym działaniem cytruliny jest rozszerzanie naczyń krwionośnych, dzięki czemu może ona wspierać zarówno trening siłowy, jak i wytrzymałościowy. Cytrulina zatem:

  • zmniejsza zmęczenie mięśni,
  • zwiększa wytrzymałość i siłę,
  • promuje wzrost mięśni,
  • wspomaga regenerację mięśni, oraz
  • pomaga przywrócić zapasy energii.

Oprócz treningu sportowego, cytrulina znajduje również zastosowanie w życiu codziennym - długotrwałe stosowanie może pomóc osobom z nadciśnieniem obniżyć ciśnienie krwi.

Nie zaobserwowano żadnych skutków ubocznych długotrwałego stosowania l‑cytruliny. Osoby z niskim ciśnieniem krwi powinny skonsultować się z lekarzem podczas przyjmowania cytruliny.

Dawkowanie cytruliny

Cytrulinę należy przyjmować na około godzinę przed aktywnością fizyczną. Zalecana dawka to 3,5‑4,5 g l‑cytruliny lub 6‑8 g jabłczanu cytruliny. Wyższa dawka jabłczanu cytruliny wynika z zawartości kwasu jabłkowego, który występuje w stosunku 2:1.

W kontekście dawkowania cytruliny pojawia się pytanie, czy nie prościej byłoby przyjmować argininę, do której l‑cytrulina jest rozkładana w organizmie? Otóż nie. Badania naukowe wykazały, że cytrulina zwiększa stężenie argininy przez dłuższy okres czasu niż w przypadku przyjmowania samej argininy.

Pokaż więcej Pokaż mniej