Vilgain Kawałki czekolady – 250 g – bez dodatku cukru, wybrane ziarna kakao Criollo z Meksyku
Vilgain Kawałki czekolady – 250 g – bez dodatku cukru, wybrane ziarna kakao Criollo z Meksyku
Tradycyjna uprawa w starożytnej kolebce ziarna kakaowego
Ziarna kakaowca zbierane są na plantacjach w regionie Ticul w Meksyku. Region ten ma bogatą historię uprawy kakao - sięgającą cywilizacji Majów. Uprawiane jest tradycyjnie, delikatnie, bez użycia pestycydów i innych środków chemicznych. Dostarczają go zazwyczaj mniejsi, lokalni rolnicy, a jego uprawa wspiera bioróżnorodność, przyczyniając się do zrównoważonego rozwoju rolnictwa w tym rejonie.
Najrzadsza odmiana Criollo
Vilgain Chocolate Chunks zawiera kakao Criollo, czyli najbardziej cenioną odmianę. Stanowi ona mniej niż 5% światowej produkcji. Jest niezwykle trudne w uprawie, ale jakość ziaren jest nieporównywalna z klasycznymi odmianami. Wciągają bogatym, kremowym smakiem bez goryczy, z szeroką gamą owocowych, orzechowych i korzennych nut smakowych.
Wspomaganie prawidłowej pracy układu pokarmowego
Czekolada jako świetne źródło błonnika? Nasza jest, i to tego prebiotycznego - inuliny. Nie jest on wchłaniany w jelicie cienkim, ale wędruje aż do jelita grubego, gdzie służy jako prebiotyk - pokarm dla pożytecznych bakterii. Zdrowy przewód pokarmowy wiąże się z mnóstwem innych korzyści zdrowotnych, jak również z optymalnym wchłanianiem składników odżywczych z pożywienia.
Składniki
Masa kakaowa, masło kakaowe, naturalny błonnik z korzenia cykorii, naturalny błonnik kukurydziany, emulgator: lecytyna słonecznikowa, naturalny ekstrakt waniliowy.
Zawartość suchej masy kakaowej w czekoladzie nie mniej niż 70 %.
Ostrzeżenie dla alergików: może zawierać śladowe ilości orzechów, mleka, soi i glutenu.
Składniki
Masło kakaowe, naturalny błonnik z korzenia cykorii, mleko pełne w proszku, naturalny błonnik kukurydziany, emulgator: lecytyna słonecznikowa, naturalny ekstrakt z wanilii.
Stała masa kakaowa minimum 33 %.
Ostrzeżenie dla alergików: Alergeny są zaznaczone pogrubioną czcionką w składzie produktu. Może zawierać śladowe ilości orzechów, soi i glutenu.
Tabele kaloryczne
100 g | |
Wartość energetyczna | 2159 kJ / 517 kcal |
Tłuszcz | 40 g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 20 g |
Węglowodany | 16 g |
- w tym cukry | 13 g |
Błonnik | 34,2 g |
Białko | 6 g |
Sól | 0,07 g |
Tabele kaloryczne
100 g | |
Wartość energetyczna | 2269 kJ / 547 kcal |
Tłuszcz | 46 g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 28 g |
Węglowodany | 9 g |
- w tym cukry | 3 g |
Błonnik | 32,2 g |
Białko | 6 g |
Sól | 0 g |
Uwaga
- Żywność, z substancjami słodzącymi.
- Przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu, w temperaturze poniżej 26 °C.
- Vilgain s.r.o., Smetanova 1022/19, 602 00 Brno, Czechy, NIP 29269555.