Vilgain Kukurydza na popcorn BIO – zrób sobie świeży domowy popcorn z niebieskiej kukurydzy
Vilgain Kukurydza na popcorn BIO – zrób sobie świeży domowy popcorn z niebieskiej kukurydzy
Vilgain Kukurydza na popcorn BIO - zdrowa przekąska z antyoksydantami
Naturalnie słodki przysmak o wyraźnym kukurydzianym smaku i lekko orzechowych nutach. Kukurydza niebieska pochodzi z uprawy prowadzonej od setek lat przez Indian Hopi na terenach Ameryki Południowej. Dlatego też bywa określana jako kukurydza Hopi. Ma kształt motyla lub rozgwiazdy i jest klasyfikowana jako motyl. Nadaje się szczególnie do przyrządzania słonego popcornu.
Wyjątkowa nie tylko pod względem koloru
Unikalny niebieskawy kolor kukurydzy to zasługa antocyjanów, substancji bioaktywnych o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Występują one naturalnie w roślinach jako barwnik i oprócz niebieskiej kukurydzy znajdują się również w burakach i liściach czerwonej kapusty.
Czysty skład z wysoką zawartością błonnika
Popcorn zawiera około 30% zalecanego dziennego spożycia błonnika na 100g. Jest to ważne dla prawidłowych funkcji trawiennych i daje uczucie sytości. Nasza kukurydza natomiast jest bezglutenowa, naturalnie uprawiana bez modyfikacji genetycznych i nie zawiera żadnych zbędnych dodatków.
Vilgain Kukurydza na popcorn BIO w punktach:
- niebieski popcorn z lekko orzechowymi nutami
- czyste składniki bez dodatków i GMO
- wysoka zawartość błonnika
- zawiera antyoksydanty antocyjany
- może być przygotowany w mikrofalówce i na patelni lub w garnku
Składniki
100% Ekologiczny popcorn z niebieskiej kukurydzy.
Kraj pochodzenia: Włochy i USA.
Tabele kaloryczne
100 g | |
Wartość energetyczna | 1474 kJ / 349 kcal |
Tłuszcz | 5,14 g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,8 g |
Węglowodany | 60,7 g |
- w tym cukry | 1,3 g |
Błonnik | 8,7 g |
Białko | 10,7 g |
Sól | <0,01 g |
Instrukcja stosowania:
Przygotowanie popcornu w garnku:
- Umieść kukurydzę w garnku z rozgrzanym olejem tak, aby kukurydza zakrywała tylko dno.
- Przykryć pokrywką.
- Gdy odstępy między poppingiem kukurydzy są dłuższe niż 5 sekund, wyłączyć kuchenkę.
- Kukurydzę można posypać solą lub doprawić łyżeczką masła do smaku.
Przygotowanie popcornu w mikrofalówce:
- Umieść kukurydzę w misce lub papierowej torbie.
- Lekko przykryć miskę pokrywką i umieścić w mikrofalówce na najwyższym ustawieniu na około 3 do 4 minut.
- Gdy odstępy między poppingiem kukurydzy są dłuższe niż 5 sekund, wyłącz kuchenkę.
- Uwaga: miska jest gorąca po wyjęciu popcornu z mikrofalówki!
- Popcorn można posypać solą lub doprawić łyżeczką masła do smaku
Uwaga
- Żywność.
- Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego.
- Vilgain s.r.o., Smetanova 1022/19, 602 00 Brno, Czechy, NIP 29269555.