Vilgain Orzechy brazylijskie – słodkawe, lekko gorzkie orzechy, odmiana o drugim co do wielkości rozmiarze pestki, źródło nienasyconych tłuszczów i selenu
Vilgain Orzechy brazylijskie – słodkawe, lekko gorzkie orzechy, odmiana o drugim co do wielkości rozmiarze pestki, źródło nienasyconych tłuszczów i selenu
Vilgain Orzechy brazylijskie naturalne - królewskiej wielkości orzechy o słodkim smaku z tropikalnej Amazonii
Orzechy brazylijskie to jeden z najcenniejszych produktów z Brazylii i innych regionów Ameryki Południowej. Znany jest również jako orzech brazylijski i charakteryzuje się słodkim orzechowym smakiem z przyjemnie lekką goryczką.
W przeciwieństwie do konwencjonalnych supermarketów, które najczęściej sprzedają tylko jądra oznaczone jako "midgets" (drugie najmniejsze jądra na rynku), nasze są drugie co do wielkości, z około 242‑286 jądrami w 1 kg.
Doskonałe źródło zdrowych tłuszczów, białka i selenu
Podobnie jak wszystkie orzechy, orzechy brazylijskie są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu. Zawierają do 20% białka i 8% błonnika. Ważne mikroelementy w nich zawarte to miedź, fosfor, witamina E, cynk i magnez, które są jednymi z najważniejszych pierwiastków w naszym organizmie.
Bardzo ważnym składnikiem jest minerał selen - 1 orzech zawiera 170% zalecanej dziennej dawki selenu . Selen jest niezbędny do funkcjonowania tarczycy, układu odpornościowego i ochrony komórek mózgowych. Selen w dużych ilościach może powodować problemy trawienne, dlatego należy uważać, aby nie jeść zbyt wielu orzechów na raz. 3‑4 dziennie będą wystarczające.
A do czego nadają się orzechy brazylijskie?
Można je chrupać jako przekąskę, surowe i nieprzetworzone. Świetnie sprawdzają się w sałatkach warzywnych, deserach, porannej owsiance lub jogurcie, na przykład z innymi orzechami i świeżymi lub liofilizowanymi owocami. Bardzo często można je również znaleźć w składnikach różnych batonów czy musli.
Vilgain Orzechy brazylijskie naturalne w punktach:
- chrupiące o lekko gorzkim smaku
- drugi największy rozmiar orzechów na rynku
- ważne źródło selenu i magnezu
- bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, białko i błonnik
- szeroki zakres zastosowań
Składniki
Orzechy na parzecałe 100%.
Ostrzeżenie dla alergików. Może zawierać śladowe ilości orzeszków ziemnych, innych orzechów i mleka.
Tabele kaloryczne
100 g | |
Wartość energetyczna | 2743 kJ / 656 kcal |
Tłuszcz | 66,4 g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 15,1 g |
Węglowodany | 12,3 g |
- w tym cukry | 2,3 g |
Błonnik | 7,5 g |
Białko | 14,3 g |
Sól | 0 g |
Uwaga
- Żywność.
- Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.
- Chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych.
- Vilgain s.r.o., Smetanova 1022/19, 602 00 Brno, Czechy, NIP 29269555.