Sosy chutney nie tylko do mięsa
Chutney, znany również jako chutney w języku angielskim, jest pierwotnie tradycyjnym indyjskim sosem, którego nowoczesna forma jest wytwarzana przez powolne gotowanie mieszanki owoców, warzyw, przypraw (zwłaszcza chili), cukru i octu. Podczas procesu gotowania mieszanina stopniowo gęstnieje do gęstej konsystencji i powstaje typowy słodko‑kwaśny lub pikantny smak.
Do przygotowania chutney używa się różnych owoców i warzyw, zwykle w zależności od regionu lub dostępności składników. Można spotkać chutney z cebuli, cukinii, pomidorów, dyni, śliwek, gruszek czy mango.
A z czym podawać chutney? Chutney najlepiej komponuje się z grillowanym mięsem, rybą lub warzywami. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do kanapek i burgerów lub jako dip do sera, frytek czy warzyw. Jeśli zależy Ci na jakości, wypróbuj nasz Vilgain Chutney, które są produkowane w małych partiach, aby zapewnić maksymalną jakość. Ale uwaga, przypalają się!