Naturalny br膮zowy cukier
Cukier trzcinowy jest produkowany poprzez t艂oczenie trzciny cukrowej, a聽nast臋pnie krystalizacj臋 przefiltrowanego soku trzcinowego. Charakteryzuje si臋 naturaln膮 zawarto艣ci膮 melasy, kt贸ra jest cz臋艣ciowo oddzielana do innych cel贸w podczas produkcji, a聽uzyskany br膮zowy kolor zale偶y od proporcji melasy w cukrze trzcinowym. Cukier trzcinowy obejmuje r贸wnie偶 panela聽kt贸ry jednak zachowuje naturaln膮 zawarto艣膰 melasy.
Cukier trzcinowy jest popularn膮 alternatyw膮 dla klasycznego bia艂ego cukru buraczanego o聽艂agodnym karmelowym smaku. Jest stosowany jako s艂odzik w deserach, s艂odkich potrawach lub napojach. Jednak pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych jest prawie nie do odr贸偶nienia od klasycznego bia艂ego cukru.
Jednak nie ka偶dy br膮zowy cukier mo偶na uzna膰 za cukier trzcinowy. Ze wzgl臋du na powszechny popyt na cukier br膮zowy, bia艂y cukier buraczany jest cz臋sto barwiony syropem karmelowym lub melas膮.