Orzeszki piniowe
Orzeszki piniowe to nasiona sosny pinus, kt贸re s膮 popularne ze wzgl臋du na sw贸j lekko s艂odki i聽ma艣lany smak. S膮 one bogate w zdrowe t艂uszcze i聽s膮 dobrym 藕r贸d艂em magnezu, 偶elaza, cynku i聽przeciwutleniaczy. Ze wzgl臋du na r臋czny i聽czasoch艂onny proces zbioru, s膮 to jedne z聽najdro偶szych orzech贸w na rynku.
Orzeszki piniowe s膮 najcz臋艣ciej wykorzystywane do produkcji pesto聽- Aby uzyska膰 pe艂niejszy smak, orzechy nale偶y upra偶y膰 w piekarniku przed zmiksowaniem. 艢wietnie nadaj膮 si臋 jednak r贸wnie偶 do przyprawiania sa艂atek, makaron贸w, ry偶u i聽da艅 mi臋snych, domowych wypiek贸w czy s艂odkich deser贸w.
Orzeszki piniowe mog膮 zje艂cze膰 z聽powodu niew艂a艣ciwego przechowywania. Odpowiednim miejscem do przechowywania jest zatem ciemne i聽ch艂odne miejsce聽- najlepiej lod贸wka.