Vilgain Miso BIO – tradycyjna japońska pasta o słonym, pikantnym smaku, bez konserwantów i GMO
Vilgain Miso BIO - sfermentowana pasta, która dodaje smaku każdemu posiłkowi
Pasta miso to popularny i tradycyjny japoński produkt o bogatym smaku i charakterystycznym aromacie, który powstaje w wyniku fermentacji jęczmienia lub innych ziaren wraz z solą przez szlachetny grzyb Aspergillus oryzae lub koji. Używany jako podstawowy składnik w kuchni japońskiej, wytwarza głęboki słony smak z lekko pikantną nutą.
Nasze miso jest wytwarzane w Czechach zgodnie z tradycyjnymi japońskimi technikami przy użyciu składników pochodzących z austriackich upraw ekologicznych. Obrany jęczmień jest gotowany na parze i zaszczepiany pleśnią koji, na której rośnie. Jęczmień ten tworzy mieszankę startową do fermentacji - mieszamy go z gotowaną ciecierzycą i solą i pozostawiamy do fermentacji. Po 10 tygodniach otrzymujemy miso.
Bez konserwantów i GMO
Dzięki pasteryzacji i niskiemu pH, które jest naturalnie obniżane przez proces fermentacji, miso nie potrzebuje żadnych dodatkowych konserwantów, aby przetrwać długo. W skład miso wchodzi więc tylko jęczmień, ciecierzyca, sól i woda - wszystko w jakości organicznej, bez GMO.
Miso można używać do przygotowywania zup, sosów, marynat i innych potraw. Pięknie uzupełnia typowe dania azjatyckie , takie jak sushi, azjatyckie burrito, sajgonki, bibimbap czy onigirazu. Ponadto nadaje się do aromatyzowania wszelkiego rodzaju potraw, takich jak zupy, sałatki, marynaty itp.
Wskazówka dotycząca przygotowania: Ubij miso w niewielkiej ilości ciepłego płynu przed użyciem, aby uzyskać cudownie kremowy sos.
Vilgain Miso BIO w punktach:
- sfermentowana pasta z jęczmienia i ciecierzycy
- Słony, pikantny smak
- Wyprodukowane w Czechach według tradycyjnej japońskiej receptury
- bez konserwantów
- doskonała przyprawa do dań kuchni azjatyckiej
Składniki
Łuskany jęczmień* 55%, ciecierzyca* 37%, sól, woda.
Jakość składników
- 1x dobrze
*z upraw ekologicznych.
Alergeny są zaznaczone pogrubioną czcion ką w składzie produktu.
Tabele kaloryczne
100 g | |
Wartość energetyczna | 683 kJ / 162 kcal |
Tłuszcz | 1,4 g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,4 g |
Węglowodany | 29 g |
- w tym cukry | 0,7 g |
Białko | 6,3 g |
Sól | 7,9 g |
Zalecenia producenta
- Przed użyciem wymieszaj miso z niewielką ilością ciepłego płynu, a następnie przygotuj kremowy sos.
Zawiadomienie
- Żywność.
- Przechowywać w suchym miejscu w temperaturze 24°C i chronić przed światłem.
- Po otwarciu przechowywać w temperaturze 7°C i spożyć w ciągu 30 dni.
- Vilgain s.r.o., Smetanova 1022/19, 602 00 Brno, Czechy, NIP 29269555.