Białka jaj

Produktów: 1
Sortowanie
:
Domyślnie
Vilgain Suszone białka jaj
Vilgain Suszone białka jaj ⁠–⁠ 100% suszone jaja, 81% białka na 100 g, bez GMO, bez innych dodatków
500 g
280
74,90 zł

Czym są białka jajeczne?

Białka jajeczne nie są tak znanym źródłem białka jak białka serwatkowe czy wegańskie, ale w żaden sposób nie umniejsza to ich jakości. Wręcz przeciwnie, białka jaj są powszechnie uważane za jedno z najwyższej jakości źródeł białka.

Zalety białka jajecznego

Białka jajek są bliskie idealnemu źródłu białka ze względu na swoje właściwości. Główne zalety to

  • wysoką zawartość niezbędnych aminokwasów i dobra proporcja aminokwasów BCAA,
  • bardzo powolne wchłanianie (około 3 g/h),
  • wysoka zawartość sodu,
  • źródło potasu i fosforu,
  • naturalna zawartość witamin A, B12 i D,
  • znikome ilości tłuszczów i węglowodanów.

Ponadto suszone białka jaj mogą pochwalić się co najmniej 80% zawartością białka (Vilgain Suszone białka jaj nawet 84% białka), podczas gdy płynne białka jaj to tylko 10%, ze względu na wysoką zawartość wody.

Kiedy i jak stosować białka jaj?

Białka jaj mogą być spożywane o każdej porze dnia, ale ze względu na ich długi czas trawienia, lepiej jest, jeśli po nich następuje dłuższy okres czasu bez spożycia innych białek. Idealną porą może być późny wieczór.

Suszone białka jaj mogą być stosowane jako klasyczny napój białkowy, ale wadą jest to, że ich smak nie jest zbyt atrakcyjny. Dlatego jedną z opcji jest uzupełnienie białka jaja "smaczniejszym" (np. serwatkowym) białkiem. W zależności od rodzaju białka, należy wziąć pod uwagę różne czasy trawienia. Zasada ta jest również stosowana w przypadku białek wieloskładnikowych, do których zwykle dodaje się białko jaja.

Dodawanie białek jaj do posiłków może więc wydawać się bardziej "opłacalną" opcją. Ubite białko jest idealne do naleśników, babeczek lub owsianki. Płynne białka jaj mogą być używane do przygotowywania omletów lub ciast, gdzie z łatwością mogą zastąpić całe jajka. A jeśli kiedykolwiek zastanawiałeś się, czym zastąpić w przepisach białko w proszku odpowiedź jest prosta. Białka jaj.

Pokaż więcej Pokaż mniej