Płatki śniadaniowe z dobrym składem
Płatki to zdrowa i coraz bardziej popularna alternatywa dla tradycyjnych płatków śniadaniowych. Oprócz płatków owsianych można wybierać spośród płatków ryżowych, żytnich, orkiszowych lub jęczmiennych. Ogólnie rzecz biorąc, płatki są dobrym źródłem węglowodanów złożonych, błonnika oraz szeregu witamin i minerałów. Można również znaleźć płatki bezglutenowe lub w jakości organicznej.
Jak przygotować płatki śniadaniowe?
Płatki śniadaniowe są bardzo łatwe w przygotowaniu. Wystarczy wymieszać je z wodą, mlekiem lub jogurtem i udekorować orzechami, nasionami, czekoladą lub suszonymi owocami. Jeśli chcesz podnieść poziom swojego śniadania, nie zapomnij o białko!
Oprócz śniadania lub przekąski, możesz użyć płatków do przygotowania müsli, granoli, użyć ich w smoothie, zmielić je jako substytut mąki lub upiec je bezpośrednio - serniki, crumble, ciasteczka, naleśniki... wyobraźnia jest nieograniczona!