Syropy odgrywają coraz ważniejszą rolę w kuchni. Nie zawsze są to tylko skoncentrowane roztwory cukru do przygotowywania słodzonych napojów. Coraz częściej ludzie używają syropów do aromatyzowania płatków śniadaniowych, naleśników, flapjacków i szerokiej gamy produktów spożywczych. Obecnie popularną kategorią są różne syropy i polewy do naleśników, które nadają im mocniejszy i słodszy smak.
Obecnie dostępnych jest mnóstworodzajów i smaków syropów i polew, więc to od decyzji danej osoby zależy, który syrop lub polewę wybierze i czy woli syrop bez cukru, czy też taki z szybkim dodatkowym źródłem energii.
Syropy są dostępne w szerokiej gamie smaków, od truskawkowego po karmelowy, ale także nieco mniej popularne syropy daktylowe, takie jak organiczny syrop daktylowy Wolfberry. Największy wybór pochodzi od marki Bodylab, ale można również znaleźć Gymbeam i HealthyCo.