Czym jest CLA?
CLA, czyli sprzężony kwas linolowy, to naturalny tłuszcz (rodzaj kwasu tłuszczowego omega 6), który jest popularny spalacz tłuszczu w społeczności sportowej. Występuje naturalnie w mleku i mięsie przeżuwaczy, w których żołądkach omega 6, w szczególności kwas linolowy, jest przekształcany w CLA. Syntetyczny CLA pochodzący ze źródeł roślinnych - soi, słonecznika lub kukurydzy - jest zwykle stosowany w suplementach diety.
Działanie CLA
Chociaż CLA jest reklamowany jako skuteczny spalacz tłuszczu, efekty te są rzadko widoczne w populacji ogólnej. Dla elitarnych sportowców liczących każdy gram, takich jak kulturyści, suplementacja CLA może być skuteczna. Ogólnie rzecz biorąc, CLA może
- zmniejszać głód,
- regulować ciśnienie krwi i poziom glukozy,
- promować wydajność fizyczną i
- działać przeciwzapalnie.
Dawkowanie CLA
Zwykła dawka, która została sprawdzona w badaniach, mieści się w zakresie 3‑6 g CLA dziennie. Wysokie dawki mogą powodować problemy trawienne. Długotrwałe stosowanie CLA nie zostało odpowiednio zbadane.