Vilgain Wiśnie liofilizowane – delikatnie liofilizowane, lekko kwaśny smak, naturalne źródło witamin i melatoniny
Vilgain Liofilizowane wiśnie - aromatyczne i bogate w witaminy i minerały
Ciesz się (prawie) świeżymi wiśniami nawet poza sezonem. Liofilizowane wiśnie smakują jak dojrzałe przez cały rok. Mogą wzbogacić każde słodkie danie lub deser zarówno smakiem, jak i ładunkiem witamin, które nie ulegają zniszczeniu w procesie liofilizacji (suszenia liofilizacyjnego).
Szybkie mrożenie pozwala zachować aromat, smak oraz zawartość witamin i minerałów
Jak właściwie działa proces liofilizacji? Wiśnie lub inne owoce (a nawet warzywa) są poddawane głębokiemu mrożeniu, a następnie powoli suszone w próżni w celu całkowitego usunięcia wody. Dzięki temu procesowi owoce odzyskują swoją typową lekkość i zachowują swój kolor, aromat i smak. Ponadto owoce są wypełnione witaminami, które są zachowane tak, jakby były świeże, ponieważ nie ma na nie wpływu ciepło. Wiśnie są cenione nie tylko za swój charakterystyczny profil smakowy, ale także za zawartość melatoniny, hormonu regulującego sen, oraz potasu, minerału ważnego dla regulacji ciśnienia krwi oraz prawidłowego funkcjonowania mięśni i nerwów. Są również dobrym źródłem błonnika, który wspomaga trawienie, oraz przeciwutleniaczy - polifenoli i kwasu elagowego.
Wzbogacenie owsianki, jogurtu, musli, dekoracja deserów lub zastąpienie świeżych owoców? Liofilizowane owoce mogą wszystko!
Owoce liofilizowane można stosować wszędzie tam, gdzie używa się świeżych owoców. Można ich używać do dekoracji i aromatyzowania owsianki, jogurtu, musli z mlekiem lub smoothie. Są również bardzo popularne wśród cukierników, ponieważ sprawiają, że dekorowanie deserów jest proste i skuteczne. Wiśnie można następnie wykorzystać w całości lub rozgnieść je palcami - doskonały proces suszenia tworzy drobny proszek wiśniowy. Liofilizowane owoce mają jeszcze jedną doskonałą właściwość - po namoczeniu ich w wodzie spęcznieją i odzyskają swój pierwotny rozmiar i teksturę i będą nie do odróżnienia od klasycznych świeżych owoców.
Vilgain Wiśnie liofilizowane w kropkach:
- liofilizowane wiśnie
- zachowują swój kolor, aromat i smak
- zawierają witaminy i minerały
- do aromatyzowania owsianki, jogurtu, musli lub smoothie
- mogą być używane jako klasyczny świeży owoc
Składniki
Tabele kaloryczne
100 g | 50 g | |
Wartość energetyczna | 1481 kJ / 354 kcal | 742 kJ / 177 kcal |
Tłuszcz | 3,2 g | 1,6 g |
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0,7 g | 0,4 g |
Węglowodany | 63 g | 32 g |
- w tym cukry | 63 g | 32 g |
Białko | 5,7 g | 2,9 g |
Sól | 0,03 g | 0,02 g |
Uwaga
- Żywność.
- Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego.
- Vilgain s.r.o., Smetanova 1022/19, 602 00 Brno, Czechy, NIP 29269555.