Białko grochu
Białko grochu należy do najbardziej pożądanych i najwyższej jakości białek roślinnych. Zawiera około 80% białka, a także jest bogate w żelazo, argininę czy BCAA. Białko grochu jest wytwarzane z suszonego żółtego groszku, a nie zielonego, co powoduje jego beżowy kolor. Chociaż zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, ze względu na niski poziom ograniczających aminokwasów metioniny i cysteiny, jego przydatność jest ograniczona.
Ze względu na swoje niedobory jest często łączona z innymi źródłami białka - najczęściej ryżem lub konopiami - w preparatach białkowych. Tę zasadę wykorzystano również w naszym Vilgain Plant Based Protein,które posiada kompletne spektrum aminokwasów (aminokwasy z poszczególnych źródeł uzupełniają się wzajemnie), co zapewnia jego dobrą użyteczność.
Dzięki procesowi produkcji, który zmniejsza zawartość błonnika, białko grochu nie powoduje wzdęć ani wzdęć. Nadaje się do płatków śniadaniowych, koktajli, zup, sosów lub jako klasyczny napój białkowy.