Zupy należą do jesieni. Rozgrzewają, sycą i dostarczają organizmowi wielu witamin. Ta zupa jest przyjemnie słodka dzięki słodkim ziemniakom i marchewce, a wraz z mlekiem kokosowym tworzy egzotyczny smak. Jest łatwa, szybka w przygotowaniu i doskonale sprawdza się jako lżejszy lunch lub kolacja w chłodne jesienne dni.
1 porcja zawiera
- 244 kcal
- 29 g węglowodanów
- 13 g tłuszczów
- 5 g białka
Na 4 porcje
- 500 g słodkich ziemniaków
- 200 g marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 10 g imbiru
- 1 łyżka ghee
- 1 łyżka bulionu warzywnego
- 3/4 l wody
- 200 ml mleka kokosowego
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki suszonej kolendry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 3 kulki ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- zioło
- świeże chili
- mleko kokosowe
- sezam
Przygotowanie
-
Cebulę, czosnek i imbir drobno posiekaj i podsmaż w garnku na maśle ghee.
-
Słodkie ziemniaki i marchewkę obierz i pokroj w kostkę. Dodaj do podsmażonej cebuli.
-
Do mieszanki dodaj kminek, suszoną kolendrę i kurkumę. Smaż przez około 3 minuty.
-
Całość zalej gorącą wodą, dodaj pieprz i łyżkę bulionu warzywnego.
-
Gotuj, aż marchew i słodkie ziemniaki będą miękkie (około 20 minut).
-
Następnie zdejmij garnek z kuchenki, wyjmij kulki pieprzu z zupy i zmiksuj zupę na gładką masę za pomocą blendera.
-
Zblendowaną zupę włoż z powrotem na kuchenkę i zalej mlekiem kokosowym.
-
Podawaj zupę z posiekanymi ziołami, sezamem sezamem i chili do smaku. Smacznego!