Uwaga! Oto kolejna wskazówka, jak najlepiej wykorzystać sezonową cukinię. Tym razem w połączeniu ze słodką marchewką. Placki z cukinii i marchewki można podawać z lekką sałatką warzywną lub nawet z domowymi frytkami ze słodkich ziemniaków.
1 porcja zawiera.
- 326 kcal
- 13 g węglowodanów
- 20 g tłuszczów
- 28 g białka
Na 2 porcje
- 1 cukinia
- 1 marchewka
- 2 jajka
- 20 g sera Grana Padano
- 30 g mąki orkiszowej
- 60 g szynki
- 10 g oliwy z oliwek
- 1 beztłuszczowy jogurt grecki
- sól
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie
-
Wyciśnij nadmiar wody ze startej cukinii i marchewki (grubo zetrzyj cukinię, drobno marchewkę). Mieszanka musi być całkowicie sucha. Do warzyw dodaj dwa jajka, starty ser, mąkę i drobno posiekaną szynkę. Dopraw lekko solą i dobrze wymieszaj.
-
Przełóż masę na rozgrzaną patelnię z olejem i uformuj placki o wysokości około 1 cm. Smaż przez około 5‑7 minut z każdej strony.
-
Podawaj z sałatką i jogurtem greckim doprawionym solą i czosnkiem. Jeśli jednak nie jesteś miłośnikiem czosnku, do placków świetnie pasuje dowolny dip lub sos Vilgain.
-
Więc smacznego!