Panierkę zostaw babci.
Soczyste nuggetsy w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych zrobią o wiele więcej dobrego, niezależnie od tego, czy zdecydujesz się ukryć je w chlebie na wycieczkę do Chorwacji, czy też poczęstujesz rodzinę świątecznym obiadem. Dodatkowo, jak to mamy w zwyczaju, są o wiele bardziej fit!
1 porcja zawiera.
- 319 kcal
- 28 g węglowodanów
- 3 g tłuszczów
- 45 g białka
Na 2 porcje
- 300 g piersi z kurczaka
- 150 g białego jogurtu
- 60 g płatków kukurydzianych
- 1 łyżka suszonego czosneku
- 1 łyżka suszonej cebuli
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- sól
- pieprz
Przygotowanie
-
Nuggetsy można upiec w piekarniku lub przypiec na nieprzywierającej patelni bez oleju. Jeśli zdecydujesz się na pieczenie, rozgrzej piekarnik do 200°C.
-
Umyj, oczyść i pokrój piersi kurczaka na nuggetsy o pożądanej wielkości.
-
W misce wymieszaj jogurt, suszony czosnek, cebulę, paprykę, sól i pieprz.
-
Zetrzij lub zmiażdż płatki kukurydziane w torebce.
-
Najpierw równomiernie obtocz kurczaka w jogurcie, a następnie w kruszonce z płatków kukurydzianych.
-
Umieść owinięte kawałki mięsa na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut. Obracaj mięso podczas pieczenia, aby upiekło się równomiernie.
Jeśli masz nieprzywierającą patelnię, możesz upiec na niej nuggetsy. Zajmie to około połowę czasu.
-
Nuggetsy doskonale podkreśla lekki dip jogurtowy lub musztardowy.
Smacznego!