Garfield dobrze wiedział, co jest dobre. Ale leniwy kot z pewnością nie dbał o to, że jego ulubione jedzenie nie było zbilansowane pod względem odżywczym i zdrowe.
Czy to w ogóle możliwe, aby cieszyć się doskonałym włoskim posiłkiem i nie odchodzić od zdrowego stylu życia?
Oczywiście! I sprawdź, jakie to proste.
1 porcja zawiera.
- 350 kcal
- 37 g węglowodanów
- 10 g tłuszczów
- 28 g białka
Na 6 porcji
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 200 g marchewki
- 150 g seleru
- 500 g mielonej wołowiny
- 400 g pomidorów w puszce
- 500 ml bulionu wołowego
- 2 łyżki oregano
- 2 łyżki bazylii
- 250 ml kefiru
- 250 g cottage cheese
- 30 g mąki orkiszowej
- 30 g 30% Eidamu
- 1 gałka muszkatołowa
- 1 łyżeczka soli
- 110 g makaronów lasagna
- 30 g 30% Eidamu
- bazylia
Przygotowanie
-
Najpierw należy przygotować bulion.
Zamiast długiego gotowania, możemy łatwo sobie pomóc, używając dobrej jakości bulionu.
-
Zetrzyj na grubej tarce marchew i seler.
-
W dużym garnku na rozgrzanym oleju zrumień drobno posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodaj startą marchewkę i seler i smaż przez chwilę. Warzywa nie mogą zbrązowieć.
-
Następnie dodaj do garnka mięso mielone. Wymieszaj, podziel na mniejsze kawałki i pozostaw przez chwilę.
-
Na koniec dodaj do garnka pomidory z puszki, wlej bulion i dopraw solą, pieprzem, oregano i suszoną bazylią. Przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez około 45 minut. Zdejmij pokrywkę i gotuj przez kolejne 15 minut.
-
W międzyczasie przygotuj beszamel. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki do uzyskania gładkiej konsystencji.
-
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
-
Sos gotowy? To idziemy układać warstwy.
Rozłóż połowę mieszanki mięsnej na dnie naczynia do pieczenia (użyliśmy rozmiaru 22x16 cm). Następnie makaron i połowę beszamelu.
Teraz powtórz proces - druga połowa mieszanki mięsnej, makaron i druga połowa beszamelu. Posyp wierzch lasagne startym serem i wstaw do nagrzanego piekarnika na około godzinę.
-
Zanim wcielimy się w rolę Garfielda, nie zapomnijmy zrobić zdjęcia lasagne i opublikować go na Instagramie z hashtagiem #vilgainprzepisy.