Masz już dość pieczonych piersi z kurczaka z przyprawami barbecue na patelni? My też! Dziś pokażemy Ci, jak szybko i łatwo przygotować to wysoce anaboliczne danie w nieco inny sposób. Szczególnie docenisz niezwykłą harmonię smaku w tym przepisie. Sos słodko‑kwaśny składa się z zaledwie pięciu składników, które prawdopodobnie masz w domu.
1 porcja zawiera.
- 308 kcal
- 30 g węglowodanów
- 7 g tłuszczów
- 32 g białka
Na 2 porcje
- 260 g piersi z kurczaka
- 80 ml wody
- 25 ml ocetu
- 30 g miodu
- 30 g ketchupu
- 20 g sosy amino z łubinu
- 10 g skrobi kukurydzianej
- 10 g oleju
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona papryka
Przygotowanie
-
Na dużej patelni wymieszaj wodę, ocet winny, miód, ketchup i sos sojowy, wszystko razem podgrzej. Wymieszaj 5 g skrobi kukurydzianej w dwóch łyżeczkach wody i dodaj do pozostałych składników. Pozwól sosowi powoli się gotować, ciągle mieszając, i przelej go do miski.
-
Wytrzij lub opłukaj patelnię. Na oleju podsmaż posiekane piersi z kurczaka wymieszane z 5 g skrobi kukurydzianej. Dodaj paprykę i smaży, aż kawałki mięsa i papryki się zrumieni. Na koniec zalej kurczaka sosem słodko‑kwaśnym, dusiś jeszcze przez kilka minut i gotowe. Podawaj z ryżem, udekorowane ziarnami sezamu.