Masz już dość pieczonych piersi z kurczaka z przyprawami barbecue na patelni? My też! Dziś pokażemy Ci, jak szybko i łatwo przygotować to wysoce anaboliczne danie w nieco inny sposób. Szczególnie docenisz niezwykłą harmonię smaku w tym przepisie. Sos słodko‑kwaśny składa się z zaledwie pięciu składników, które prawdopodobnie masz w domu.
Przygotowanie
-
Na dużej patelni wymieszaj wodę, ocet winny, miód, ketchup i sos sojowy, wszystko razem podgrzej. Wymieszaj 5 g skrobi kukurydzianej w dwóch łyżeczkach wody i dodaj do pozostałych składników. Pozwól sosowi powoli się gotować, ciągle mieszając, i przelej go do miski. -
Wytrzij lub opłukaj patelnię. Na oleju podsmaż posiekane piersi z kurczaka wymieszane z 5 g skrobi kukurydzianej. Dodaj paprykę i smaży, aż kawałki mięsa i papryki się zrumieni. Na koniec zalej kurczaka sosem słodko‑kwaśnym, dusiś jeszcze przez kilka minut i gotowe. Podawaj z ryżem, udekorowane ziarnami sezamu.