Niezwykle puszyste ciasto, które można łatwo polać ulubionymi składnikami deserowymi - owocami, twarogiem lub skyr lub różnymi syropami i polewami. Któż nie pokochałby puszyste ciasto? Więc chodź i zrób je z nami!
1 porcja zawiera.
- 329 kcal
- 36 g węglowodanów
- 18 g tłuszczów
- 6 g białka
Na 12 porcji
- 4 jajka
- 200 g trzcinowego cukru pudru
- 8 g lasek wanilii
- 200 ml oleju z awokado
- 200 ml mleka
- 300 g gładkiej mąki
- 12 g proszku do pieczenia
- truskawkowa polewa prebiotyczna
- Truskawka
- skyr
Przygotowanie
-
Rozgrzej piekarnik do 180°C, natłuść i wyłóż formę do pieczenia. Możesz wybrać duże naczynie do pieczenia lub mniejsze naczynia do pieczenia dla poszczególnych porcji.
-
Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę.
-
W innej misce wymieszaj żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, aż powstanie jasna masa.
-
Stopniowo dodawać mleko i olej, stale mieszając.
-
Ostrożnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszaj, aż wszystko się połączy.
-
Na koniec delikatnie dodaj ubitą pianę z białek.
-
Wlej ciasto do przygotowanej formy i piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 25‑30 minut lub do momentu, aż bułka będzie upieczona (sprawdź szpikulcem).
-
Po upieczeniu pozostaw bułeczkę na chwilę do ostygnięcia, a następnie obróć ją i udekoruj, czym tylko chcesz. Może to być skyr, owoce i ulubiona polewa.