Banana bread w nowej postaci tych muffinek czekoladowych. To prawdopodobnie najsmaczniejsze muffinki bananowe, jakie kiedykolwiek upiekłeś - więc cię nie zszokuje. Zalecamy użycie przejrzałych bananów w muffinkach, aby nadać im odpowiednią ilość smaku. Najlepsze są jeszcze ciepłe, ale świetnie sprawdzą się również następnego dnia jako śniadanie lub przekąska.
1 porcja zawiera.
- 206 kcal
- 18,6 g węglowodanów
- 11,6 g tłuszczów
- 7,3 g białka
Na 8 porcji
- 65 g masła
- 60 g słodziku w proszku
- 2 jajka
- 150 g bananów
- 100 g mąki orkiszowej
- 35 g płatków owsianych
- 30 g białkowych bułek cynamonowych
- 1 szczypta soli
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 60 g czekolady gorzkiej
Przygotowanie
-
Ubij zmiękczone masło ze słodzikiem i dodać 2 jajka o temperaturze pokojowej. Zblenduj wszystko mikserem do uzyskania piany.
-
Dodaj 2 rozgniecione przejrzałe banany i ekstrakt waniliowy.
-
W drugiej misce wymieszaj suche składniki - mąkę, drobne płatki owsiane, proszek do pieczenia, białko i szczyptę soli. Dodaj to wszystko do mokrej mieszanki.
-
Na koniec dodaj drobno posiekaną czekoladę.
-
Napełnij foremki do muffinek ciastem i piecz w temperaturze 160 stopni przez około 25 minut. Po upieczeniu lekko ostudź, najlepsze są jeszcze ciepłe.