Piernikowe pankejki pięknie oddają świąteczny klimat. Można je jednak zjeść na śniadanie lub przy każdej innej okazji, bo są gotowe za jednym zamachem, pachnące i wyjątkowo dobre.
1 porcja zawiera.
- 280 kcal
- 36,5 g węglowodanów
- 6 g tłuszczów
- 19 g białka
Na 2 porcje
Do pankejków:
- 100 g mąki orkiszowej razowej
- 15 g białkowych bułek cynamonowych
- 200 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki przypraw do piernika
Do serwowania:
- twaróg półtłusty
- owoce
- masło orzechowe
Przygotowanie
-
Ubij jajka i mleko trzepaczką. Dodaj mąkę, białko, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Wymieszaj wszystko razem, aby uzyskać gładkie, bardziej płynne ciasto.
-
Rozgrzej odrobinę oleju kokosowego na patelni lub patelni i smaż placuszki z obu stron na średnim ogniu przez około 3‑5 minut.
-
Podawaj z twarożkiem, owocami i masłem orzechowym.
No i smacznego!