To ciasto makowe jest dowodem na to, że można wyczarować niesamowite desery nawet bez szczypty mąki. Jeśli zdecydujesz się go spróbować, zostaniesz uraczony mnóstwem maku w soczystej skórce i bogatym twarożku. Mak jest nie tylko bardzo smaczny, ale także bogaty w zdrowe tłuszcze i wapń. Zawiera go nawet 12 razy więcej niż mleko. Do przepisu użyliśmy formy o średnicy 18 cm.
1 porcja zawiera.
- 250 kcal
- 6,1 g węglowodanów
- 18,4 g tłuszczów
- 12,4 g białka
Na 12 porcji
- 280 g maku
- 4 białka jaj
- 4 żółtka jaj
- 45 g miodu
- 80 g ksylitolu
- 100 g oleju kokosowego
- 80 g beztłuszczowego jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g Vilgain pasty śliwkowej
- 500 g niskotłuszczowego twarogu
- ksylitol
- cukier trzcinowy
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie
-
Ubij białka i szczyptę soli w małej misce na sztywną pianę. W większej misce ubij żółtka z miodem i słodzikiem na pianę. Stopniowo wlewaj roztopione masło lub olej kokosowy i wymieszaj go z jogurtem.
-
Wymieszaj zmielony mak i proszek do pieczenia z żółtkami, a następnie ostrożnie dodaj śnieg z białek.
-
Wlej ciasto do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 160 stopni przez 35‑40 minut.
-
Po ostygnięciu przekrój ciasto, posmaruj obie połówki dżemem i wypełnij połową kremu. Rozłóż drugą połowę (do której możesz dodać trochę całego maku) na wierzchu i bokach ciasta. Pozostaw w lodówce na kilka godzin lub nawet na całą noc.
-
Pokrój ciasto na 12 kawałków. Zanim wbijesz w nie łyżkę, nie zapomnij udokumentować rezultatu i opublikować go na Instagramie z tagiem @vilgainprzepisy.