W niedzielę wieczorem poświęcisz trochę czasu na gotowanie i masz gotowe śniadanie na prawie cały następny tydzień. I to się przyda, nie?
Zapieczoną owsiankę można również pokroić w bardziej eleganckie kawałki i podawać jako deser z jogurtem i syropem klonowym. Gwarantujemy, że nawet największe dortogrosy oblizują usta.
1 porcja zawiera.
- 380 kcal
- 43 g węglowodanów
- 12 g tłuszczów
- 25 g białka
Na 4 porcje
- 200 g płatków owsianych
- opakowanie proszku do pieczenia
- 15 g siemienia lnianego
- 15 g nasiona chia
- 60 g białka waniliowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 350 ml mleka
- 1 banan
- 160 g mrożonych malin
- 25 g płatków migdałowych
Przygotowanie
-
Rozgrzej piekarnik do 170°C.
-
W dużej misce wymieszaj suche składniki - płatki owsiane, proszek do pieczenia, nasiona lnu i chia, białko i cynamon.
-
W kolejnym kroku dodaj mleko i rozgniecionego banana, aby uformować ciasto, a na samym końcu wmieszaj maliny.
-
Wlej ciasto do formy, posyp plasterkami migdałów i piecz przez około 30 minut. Powierzchnia powinna być złotobrązowa, a środek powinien być przyjemny i miękki.
-
Podawaj bez dodatków lub z białym jogurtem i syropem klonowym. Ale oczywiście wyobraźnia nie ma granic.
-
Kiedy spróbujesz pieczonej owsianki, nie zapomnij zrobić ładnego zdjęcia i udostępnić go na Instagramie z tagiem @vilgainprzepisy
Smacznego!