Była sobie kiedyś babcia fitness. Lubiła tradycyjne czeskie przepisy i sprytnie ich zmieniała na ich zdrowsze wersje. Na przykład te knedle twarogowe z truskawkami. Te nam smakują najwięcej.
Ukryła truskawki w środku, ponieważ miała ogród pełen truskawek. Ale nie pomyliłaby się też z innymi sezonowymi owocami. Wypróbuj jej przepis.
1 porcja zawiera.
- 523 kcal
- 71 g węglowodanów
- 8 g tłuszczów
- 40 g białka
Na 2 porcje
- 150 g kasza ryżowa
- 1 jajko
- 250 g miękkiego twarogu
- 8 Truskawka
- kropla stewii
- 50 g Truskawek
- 100 g grudkowatego twarożku
- 5 g ghee
- szczypta trzcinowego cukru pudru
Przygotowanie
-
Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto - miękki twarożek z folii, mąkę, białko, jajka, skórkę z cytryny i słodzik do smaku. Ciasto powinno być wystarczająco lepkie (jeśli jest zbyt lepkie do pracy, dodaj trochę mąki).
-
Robimy kawałki ciasta, które najpierw formujemy w dłoniach w placek, a następnie pakujemy do środka truskawki. Do każdego knedlika jedna truskawka.
-
W rondlu doprowadź wodę do wrzenia i wrzuć do niej knedle. Gotuj je przez około 5 minut, aż wypłyną na powierzchnię.
-
Gotowe knedliki podajemy posypane prażonymi na sucho plasterkami migdałów, grudkowatym twarożkiem i polane roztopionym ghee. Dla ciekawszego smaku możemy dodać kilka listków tymianku.
Smacznego!