Sezon na słodkie śliwki w pełni, więc wykorzystajmy go jak najlepiej. Gwarantujemy, że to ciasto ze śliwkami zajmie piewsze miejsce wśród rodzinnych przepisów, do których będziesz wracać rok co rok.
Puszyste, soczyste ciasto, niesamowity krem, słodkie śliwki i makowa kruszonka. Czy trzeba mówić coś więcej?
1 porcja zawiera.
- 190 kcal
- 13 g węglowodanów
- 10 g tłuszczów
- 12 g białka
Na 12 porcji
- 100 g mąki orkiszowej
- 30 g mąki kokosowej
- 30 g białka waniliowego
- 100 g erytrytolu
- 1/2 opakowanie proszku do pieczenia
- 1 łyżka cynamonu
- skórka z 1 cytryny
- 2 jajka
- 50 g ghee
- 150 ml mleka
- 500 g twarogu
- 1 jajko
- 1 sok z cytryny
- 30 g erytrytolu
- 400 g śliwek
- cynamon
- 25 g ghee
- 20 g mąki orkiszowej
- 20 g maku
- 30 g erytrytolu
- 20 g płatków migdałowych
Przygotowanie
-
Rozgrzej piekarnik do 170°C.
-
Najpierw zaczynamy od przygotowania ciasta.
W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki - mąkę, białko w proszku, erytrytol (lub inny słodzik), proszek do pieczenia, cynamon i skórkę z cytryny.
Do suchej mieszanki dodaj jajka, rozpuszczone ghee i mleko.
Wyrób gęste ciasto i przelej je do formy lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
-
Następnie warstwa twarogu! Przygotowuje się ją po prostu mieszając wszystkie niezbędne składniki.
Rozłóż nadzienie twarogowe równomiernie na przygotowanym cieście.
-
Przekrój śliwki na pół i wydrążij gniazda nasienne. Następnie przykryj je dwiema warstwami kremu twarogowego i posyp cynamonem.
-
I wreszcie kruszonka! Aby ją przygotować, użyj ghee o temperaturze pokojowej, do którego dodajesz mąkę, mak i erytrytol. Dłońmi wyrabiamy kruszonkę i posypujemy nią całą powierzchnię ciasta. Na koniec dodaj płatki migdałowe.
-
Pieknij w rozgrzanym piekarniku przez 45‑50 minut.
-
Zanim ciasto zostanie zjedzone rodzinom, nie zapomnij zrobić zdjęcia i udostępnić go na Instagramie.