Deser zrobiony z półproduktu nie zaspokoi już większość z nas, a jak coś nie zawiera białka, to czy to w ogóle ma sens! Wtedy z pomocą przychodzi fitnessowy tort od Vilgain przypominający kretowisko w twoim ogródku. Pełen białka, zdrowy i szybki w przygotowaniu.
1 porcja zawiera.
- 213 kcal
- 19 g węglowodanów
- 6,5 g tłuszczów
- 19,5 g białka
Na 6 porcji
- 1 opakowanie budyniu czekoladowego
- 30 g białka czekoladowego
- 20 g kakao
- 1/2 opakowanie proszku do pieczenia
- waniliowe Flavour Drops
- 4 jajka
- olej kokosowy
- 2 banany
- 250 ml mleka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- waniliowe Flavour Drops
- 300 g twarogu
- 30 g białka waniliowego
Przygotowanie
-
Najpierw wymieszaj suche składniki - budyń w proszku, białko w proszku, kakao w proszku i proszek do pieczenia. Dodaj jajka, Flavdrops i uformuj płynne ciasto. Wlej je do formy o średnicy 20 cm wysmarowanej olejem kokosowym i piecz w piekarniku rozgrzanym do 175°C przez około 20 minut.
-
W międzyczasie przygotuj krem. Ugotuj budyń waniliowy w 250 ml mleka - połowa ilości podanej na opakowaniu i posłodzić kilkoma kroplami Flavdrops. W misce wymieszaj twarożek i białko w proszku, a następnie dodaj tę mieszankę do lekko ostudzonego budyniu. Wszystko razem dokładnie wymieszaj do uzyskania konsystencji gęstego kremu.
-
Za pomocą łyżki wydrążij schłodzone ciasto, uważając, aby go nie przerobić. Pozostaw dookoła krawędź ok. 2 cm. Pokrój banany wzdłuż i włóż je do wydrążonej skorupki (patrz zdjęcie poniżej).
-
Zacznij układać krem na wierzchu bananów, tak aby ciasto przypominało kształtem kupkę kreta.
-
Ciasto, które wydrążyliśmy ze skorupki, rozerwij na małe kawałki i przykryj nim krem. Lekko dociśnij. Gotowe ciasto pozostawiamy na noc w lodówce, a następnie zabieramy się za jego testowanie.