Pamiętasz ciasto krecika z dzieciństwa? Że nie chcesz z niego zrezygnować? W takim razie mamy coś dla Ciebie - ciasto krecika w szklance!
W porównaniu z klasycznym ciastem, będzie ono sycące dzięki wysokiej zawartości białka. To świetna przekąska, śniadanie i deser. Możesz zabrać słoik do pracy lub szkoły, a nawet jeśli robisz zdalnie, przynajmniej nie zrobisz bałaganu podczas krojenia.
1 porcja zawiera.
- 294 kcal
- 29 g węglowodanów
- 11 g tłuszczów
- 17 g białka
Na 4 porcje
- 50 g mąki orkiszowej razowej
- 25 g kawałków czekolady
- 25 g ghee
- 10 g kakao
- 10 g cukieru trzcinowego
- 60 ml mleka
- 15 g Grass Fed Whey Protein
- 5 g proszku do pieczenia
- 1 jajko
- szczypta soli
- 400 g beztłuszczowego jogurtu greckiego
- 2 banany
- 10 g kawałków czekolady
Przygotowanie
-
Ciało:
Wyłóż mniejszą blachę papierem do pieczenia i rozgrzej piekarnik do 170°C.
-
W misce wymieszaj mąkę, białko, cukier, sól i proszek do pieczenia. Rozpuść ghee (lub masło) z czekoladą i pozostaw na chwilę do ostygnięcia. Następnie wlej mieszaninę do miski z suchymi składnikami. Dodaj jajka i mleko i połącz wszystko w jednolite ciasto, które wylej na przygotowaną blachę z papierem do pieczenia. Pieć w rozgrzanym piekarniku przez 8‑10 minut. Po upieczeniu i częściowym ostudzeniu pokrusz ciasto.
-
Krem:
Czekoladę posiekaj na małe kawałki. Ubij jogurt grecki z jednym rozgniecionym bananem. Na koniec dodaj posiekaną czekoladę. Drugiego banana pokroj w plasterki.
-
Przygotuj 4 szklanki i umieść około 3 łyżek pokruszonego ciasta na dnie każdej z nich. Przyklej kilka bananów na szklance, nałóż krem i na koniec posyp pozostałym pokruszonym ciastem.
-
Smacznego!