Jajka na śniadanie, lunch, a nawet kolację. Są wśród nas eksperci od jajek, którzy z łatwością mogliby zatrudnić cały kurnik kur w domu, dając te wspaniałe domowe jajka z ładnym żółtkiem. Cóż, tak, tylko że kręcenie jajecznic i omletów w kółko może być trochę nudne, prawda? Odmień swoje jajka! Wypróbuj jeden z naszych przepisów z naszej serii.
1 porcja zawiera.
- 368 kcal
- 17 g węglowodanów
- 20 g tłuszczów
- 30 g białka
Na 1 porcję
- 1 jajko
- 200 ml wody
- 1 łyżka ocetu
- 40 g pieczywa
- 50 g cottage cheese
- 50 g wędzonych łososi
- 5 g cheddar
- zioło
Przygotowanie
-
Napełnij kubek wodą i dodaj łyżkę octu. Ważne jest, aby używać zimnej wody. -
Ostrożnie wbij jajko do kubka i upewnij się, że znajduje się ono całkowicie pod powierzchnią.
-
Przykryj talerzykiem i podgrzewaj w kuchence mikrofalowej przez około 1 minutę. Zależy to od wielkości i grubości kubka oraz mocy mikrofalówki. Jeśli po 1 minucie podgrzewania żółtko nie jest pokryte białkiem, wróć do mikrofalówki na kilka sekund. Po wyjęciu z kuchenki mikrofalowej pozostaw jajko w wodzie na co najmniej 1 minutę, aby zapobiec jego eksplozji.
-
Na koniec połącz z resztą składników i ciesz się wspaniałą kanapką śniadaniową.