1 porcja zawiera.
- 135 kcal
- 15 g węglowodanów
- 5 g tłuszczów
- 10 g białka
Na 12 porcji
- oliwa z oliwek
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 500 g mielonego mięsa z indyka
- 400 g pomidorów w puszce
- 1 łyżka soli
- 1/2 łyżka pieprzu
- 1 łyżka ziół
- 100 g ryżu jaśminowego
- 12 papryk
- 20 g 30% Eidamu
- zioło
Przygotowanie
-
Najpierw ugotuj ryż.
-
Podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek na oliwie z oliwek, aż będą miękkie i złociste.
Dodaj mięso mielone i smaż do lekkiego zrumienienia.
Następnie dodaj pomidory z puszki. Dopraw solą, pieprzem i ziołami.
Przykryj pokrywką i dusz na małym ogniu przez około 20 minut.
Pod koniec gotowania wmieszaj do mieszanki przygotowany ryż.
-
Rozgrzej piekarnik do 200°C.
-
Odetnij 1/3 górnej części papryki, usuń nasiona i umieść w naczyniu do pieczenia wysmarowanym oliwą z oliwek.
-
Napełnij papryki mieszanką mięsną, posyp startym serem, ziołami i piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 35 minut.
-
Przed podaniem uczciwie zrobimy zdjęcia wszystkiego i udostępnimy je na Instagramie z hashtagiem #vilgainprzepisy.