Muffinek nigdy za wiele! Można je przygotować na niezliczoną ilość sposobów i uratują Cię zawsze, gdy chcesz przygotować coś słodkiego do kawy z wysokiej jakości składników, prosto i szybko. Wypróbuj więc tę piernikową wersję, która doskonale łączy wszystkie aromatyczne składniki, jest wilgotna i gotowa w mgnieniu oka.
1 porcja zawiera.
- 240 kcal
- 36 g węglowodanów
- 9 g tłuszczów
- 5 g białka
Na 12 porcji
- 250 g gładkiej mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 3 goździki
- 100 g masła
- 150 g cukieru trzcinowego
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 4 łyżki Vilgain miodu z obszaru leśnego
Przygotowanie
-
Rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj foremki do muffinek.
-
W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cynamon, imbir, goździki i gałkę muszkatołową.
-
W innej misce ubij masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, i dobrze wymieszać. Dodaj mleko i miód i ponownie wymieszaj.
-
Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do mokrej i mieszaj, aż wszystko się połączy.
-
Wlej ciasto do przygotowanych foremek na muffinki, pozostawiając je wypełnione w około 3/4.
-
Piecz w piekarniku przez 15 do 20 minut lub do momentu, aż muffinki będą złociste. Pozostaw do ostygnięcia na ruszcie.
-
Jeśli chcesz, możesz udekorować muffinki twarożkiem lub łyżką jogurtu greckiego, aby zwiększyć zawartość białka, i udekorować je na przykład orzechami w karmelu.