Sezon na jagody w pełni, więc korzystajmy z tego! Nasze jagodowe muffinki z migdałową kruszonką wypełnione bitą śmietaną zasługują na szczególną uwagę. Kto upiecze je pierwszy? Chcemy to zobaczyć na Instagramie z tagiem @vilgainprzepisy!
1 porcja zawiera.
- 255 kcal
- 24 g węglowodanów
- 14,4 g tłuszczów
- 7,7 g białka
Na 14 porcji
- 100 g ghee
- 150 g cukieru trzcinowego
- 2 jajka
- 120 g mąki gryczanej
- 100 g mąki migdałowej
- 30 g białka do pieczenia
- 150 ml mleka
- 5 kropelek ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g jagód
- 20 g płatków owsianych
- 30 g mąki migdałowej
- 30 g ghee
- syrop z cykorii
- 200 ml 30% bitej śmietany
- 150 g beztłuszczowego twarogu
- 20 g cukieru trzcinowego
- 3 kropelki ekstraktu waniliowego
- skórka cytryny
Przygotowanie
-
Roztop ghee na małym ogniu. -
Wlej do miski i wymieszaj z cukrem trzcinowym. Następnie dodajemy 2 jajka i miksujemy na gładką pianę.
-
Wlej letnie mleko i 5 kropli ekstraktu waniliowego. Wymieszaj.
-
Wymieszaj wszystkie suche składniki. Dodaj je do mokrej mieszanki i ugniataj na gładkie ciasto.
-
Jagody lekko posyp mąką, wymieszaj i dodaj do ciasta. Napełnij foremki do muffinek ciastem.
-
Aby przygotować kruszonkę, wymieszaj płatki owsiane, mąkę migdałową, roztopione ghee i syrop z cykorii lub inny syrop lub miód według uznania. -
Posyp muffinki kruszonką.
-
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C do uzyskania złotego koloru (około 25 minut). Przykryj upieczone babeczki ściereczką i pozostaw do ostygnięcia.
-
W międzyczasie ubij śmietanę z cukrem i twarogiem. Najpierw wymieszaj bitą śmietanę z cukrem, a następnie wmieszaj twaróg. Skrop ekstraktem waniliowym i doprawić skórką z cytryny.
-
Drugą stroną drewnianej łyżki zrób wgłębienie na środku babeczek i wypełnij je kremem. Jeśli zostanie ci krem, możesz dodać go na wierzch babeczek.
-
I mamy gotowe, więc smaczego!