Jak przygotować idealną owsiankę przed i po treningu?

09. 12. 2024
Zweryfikowany przez Mgr. Kristýna Kovářová
Uwagi
8
Jak przygotować idealną owsiankę przed i po treningu?
Co znajduje się w artykule?
Wyświetl listę Ukryj listę

Nie tylko podczas przeglądania Instagrama możemy natknąć się na perfekcyjnie udekorowane owsianki, które od razu skłaniają nas do wejścia do kuchni, by przygotować coś równie doskonałego. Robimy wszystko według instrukcji, a mimo to nie wygląda to tak idealnie jak na Instagramie. Nie wspominając o tym, że zaraz czeka nas trening, który może okazać się męczarnią, bo owsianka mocno nas „zapchała”. Jak więc zrobić idealną owsiankę przedtreningową i potreningową?

Owsianka nie jest nudna! Powitajcie pełnowartościowy i smakowity posiłek

Dla wielu z nas owsianka jest nieodłącznie związana ze zdrowym stylem życia. Jej szerokie zastosowanie i szybkość przygotowania doceni każdy, kto narzeka na brak czasu. Zaletą tego szybkiego przysmaku jest to, że za każdym razem może być zupełnie inny i nie znudzi się niczym pierś z kurczaka z ryżem, a w najlepszym wypadku z brokułem! Ale odżywianie nie musi być nudne - jemy przecież również oczami.

Każdy z nas ma nieco inny metabolizm, więc może się zdarzyć, że próbując zmienić rutynę posiłków przedtreningowych, okaże się, że podczas nadchodzącego treningu będziemy praktycznie bezużyteczni. Zwykła zamiana banana na wartościową odżywczo owsiankę może nie zawsze być najlepszym pomysłem, gdy nie wiemy jak to zrobić! Ale możemy ci w tym pomóc.

Jak przygotować owsiankę przedtreningową?

Przed treningiem warto spożyć posiłek, który nie obciąży tak bardzo naszego układu trawiennego i sprawi, że zawarte w nim składniki odżywcze szybko staną się dostępne dla pracujących mięśni. Co zatem wchodzi w grę? Takim posiłkiem może być owsianka ryżowa, która zawiera mniej błonnika niż płatki owsiane, zatem owsianka ryżowa strawi się szybciej niż płatki owsiane.

Dodanie lekkostrawnych owoców, białka (dla ochrony mięśni podczas treningu) i miodu dla nadania owsiance smaku pozwoli wyczarować wysokiej jakości posiłek przedtreningowy.

Kiedy spożywać owsiankę przedtreningową?

  1. Jako szybkie śniadanie przed porannym treningiem. Czas treningu zależy od każdego z nas, ponieważ nie ma lepszej rekomendacji niż obserwacja samego siebie. Jeśli jednak miałoby się sformułować ogólne zalecenie, to odstęp ten powinien wynosić około godziny przed treningiem.
  2. W dowolnym momencie w ciągu dnia jako posiłek przedtreningowy, który idealnie sprawdzi się jako przekąska, gdy od ostatniego posiłku minęło około 2,5 do 3 godzin. Na przykład, jeśli zjedliśmy obiad o 12, a trening mamy między 16 a 17, owsiankę warto spożyć wtedy między 14 a 15.

Przepis:

Sposób przygotowania:

  1. Wsyp kaszkę ryżową do miski i zalej wodą tak, aby jej poziom przewyższał kaszkę o około 1 cm. Mieszaj do uzyskania spójnej konsystencji.
  2. Wstaw do kuchenki mikrofalowej na 1 minutę, aż powstanie gęsta kaszka.
  3. Dodaj miarkę ulubionego białka i dokładnie wymieszaj z kaszą.
  4. Posłodź łyżeczką miodu i udekoruj owsiankę owocami.

Jak przygotować idealną owsiankę przed i po treningu?

Jeśli po tym przepisie nadal nie masz ochoty na uprawianie sportu, wydłuż czas między posiłkami i treningami lub zmniejsz ilość płatków ryżowych.

Jak przygotować owsiankę potreningową?

Powinniśmy położyć nacisk na odżywianie potreningowe głównie w celu uzupełnienia wysokiej jakości składników odżywczych, przyspieszenia procesów regeneracji i wsparcia hipertrofii mięśniowej. Wykorzystujemy płatki owsiane i owoce leśne pełne naturalnych przeciwutleniaczy jako źródło do rozpoczęcia regeneracji glikogenu. Dodatkowo zwiększamy zawartość białka w posiłku poprzez dodanie białka i ubitego białka jaja, które sprawi, że owsianka będzie bardziej puszysta.

Końcowy smak doprowadzimy do perfekcji za pomocą cudownego w smaku masła orzechowego. Płatki owsiane zawierają dodatkowo rozpuszczalny błonnik w postaci beta‑glukanów, które pozytywnie wpływają na naszą odporność i pomagają w prawidłowym odżywianiu naszych bakterii jelitowych (mikrobiomu).

Kiedy spożywać owsiankę potreningową?

  1. Po treningu możemy spokojnie przyjąć naszą ulubioną kreatynę wraz z porcją napoju białkowego, a za kolejne półtorej do dwóch godzin zjeść solidny posiłek, na przykład w postaci owsianki potreningowej, która dostarczy organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych i wtedy nie będzie miało już znaczenie, że płatki owsiane zawierają większą ilość błonnika.
  2. Jeśli owsianka potreningowa jest pierwszym posiłkiem po treningu, powinniśmy zjeść ją ASAP (jak najszybciej), aby nie opóźniać procesów regeneracyjnych i i stymulacji syntezy białek mięśniowych (wzrostu mięśni), co jest przecież pożądane. W przypadku dwufazowych treningów, kiedy zależy nam na jak najszybszej regeneracji, zamiast płatków owsianych używamy płatków ryżowych, podobnie jak w owsiance przedtreningowej, ponieważ płatki ryżowe strawią się szybciej niż owsiane. Powód jest prosty: potrzebujemy szybko rozpocząć regenerację glikogenu, który będzie źródłem energii podczas kolejnego, solidnego treningu.

Przepis

Sposób przygotowania:

  1. Wsyp płatki owsiane do rondelka i zalej wodą/mlekiem tak, aby ich poziom znajdował się około 1 cm nad płatkami. Gotuj na małym ogniu przez trzy minuty.
  2. Zdejmij owsiankę z ognia i dodaj ulubione białko w proszku.
  3. Udekoruj owocami, orzechami i nie zapomnij o najważniejszym - łyżce masła orzechowego!

Jak przygotować idealną owsiankę przed i po treningu?

Płatki owsiane a zdrowie: dlaczego warto włączyć je do diety?
Płatki owsiane a zdrowie: dlaczego warto włączyć je do diety?
Płatki owsiane od dawna znane są jako pożywienie fitness. Takie płatki śniadaniowe dostarczą organizmowi mnóstwo energii w smacznej i lekkostrawnej formie. Nie odczuwa się wtedy głodu aż do pory obiadowej lub wystarczy mała przekąska.
Jak wybrać najlepszy baton proteinowy?
Jak wybrać najlepszy baton proteinowy?
Batoniki są wszędzie! Dodatkowo, wiele z nich dumnie nosi nazwę "proteinowe". Ale ile z nich faktycznie na to zasługuje i po czym można je rozpoznać?
Deficyt kaloryczny: jak go obliczyć i prawidłowo skonfigurować?
Deficyt kaloryczny: jak go obliczyć i prawidłowo skonfigurować?
Deficyt kaloryczny jest podstawą skutecznego odchudzania - ale co rozumiemy przez ten termin i jak wykorzystać tę wiedzę w praktyce?
Naturalne probiotyki w jedzeniu: 8 najlepszych źródeł
Naturalne probiotyki w jedzeniu: 8 najlepszych źródeł
Nie tylko suplementy diety zawierają duże ilości kultur probiotycznych. Które produkty spożywcze należą do najbogatszych w naturalne probiotyki?
Jakie orzechy są najzdrowsze?
Jakie orzechy są najzdrowsze?
Wybierając orzechy, często zastanawiamy się, który rodzaj jest najzdrowszy. Czy to w ogóle możliwe? Co sprawia, że każdy rodzaj orzechów jest lepszy pod względem odżywczym i który z nich jest najbardziej wartościowy?
Jak i kiedy stosować białko w celu utraty wagi lub przyrostu masy mięśniowej?
Jak i kiedy stosować białko w celu utraty wagi lub przyrostu masy mięśniowej?
Białko może ułatwić nam utratę wagi, a także przyrost masy mięśniowej. Nie jest jednak wszechmocnym czarodziejem i należy obchodzić się z nim umiejętnie. Dowiedz się, jak stosować białko w odniesieniu do swoich celów i opanuj magię białka.
Z czym pić białko serwatkowe: z wodą czy mlekiem?
Z czym pić białko serwatkowe: z wodą czy mlekiem?
Białko serwatkowe to najczęściej stosowany suplement diety w świecie fitness, z którym wiąże się wiele kwestii. Jedną z nich jest sposób jego przygotowania - czy lepiej wymieszać białko z wodą czy mlekiem?
Psyllium: czym jest, dawkowanie, efekty i wpływ na utratę wagi
Psyllium: czym jest, dawkowanie, efekty i wpływ na utratę wagi
Psyllium zawiera rozpuszczalny błonnik, który jest niezbędny do prawidłowego trawienia i odżywiania mikroflory jelitowej. Co odróżnia psyllium od innych źródeł błonnika i jak je przyjmować, aby uzyskać maksymalne korzyści?
Jak jeść zdrowo, czyli zasady prawidłowego odżywiania
Jak jeść zdrowo, czyli zasady prawidłowego odżywiania
Prawdopodobnie spotkałeś się już z terminem "zdrowe odżywianie" - ale co przez to rozumiesz i jak najlepiej zastosować go w praktyce? Pomoże Ci w tym dzisiejszy artykuł.
Jakie białko bez laktozy wybrać?
Jakie białko bez laktozy wybrać?
Nie tolerujesz laktozy i zastanawiasz się, jakie białko jest dla Ciebie odpowiednie? Po przeczytaniu tego artykułu wszystko stanie się jasne.
Czy często odczuwasz głód? Może popełniasz jeden z tych błędów?
Czy często odczuwasz głód? Może popełniasz jeden z tych błędów?
Częsty głód jest plagą dla wielu osób - może mieć kluczowy wpływ na zdrowie i styl życia danej osoby. Niniejszy artykuł zawiera wskazówki dotyczące radzenia sobie z nim, w tym rozpoznawania, czy głód jest fizyczny czy emocjonalny.
Granola vs musli: jakie płatki śniadaniowe są najlepsze?
Granola vs musli: jakie płatki śniadaniowe są najlepsze?
Wyobraź sobie, że masz przed sobą 2 miski płatków śniadaniowych. W jednej są czekoladowe kulki z mlekiem, a w drugiej granola z mlekiem. Którą z nich wybierasz? Czy różnica w tych produktach jest naprawdę tak duża? I czy to naprawdę nie ma znaczenia?
Jak powstaje białko serwatkowe?
Jak powstaje białko serwatkowe?
Wśród sportowców prawie każdy zna białko serwatkowe. Ale czy wiesz, jak ono powstaje?
Leniwe jelita: jak poprawić perystaltykę jelit?
Leniwe jelita: jak poprawić perystaltykę jelit?
Chociaż zaburzenia gastroenterologiczne są jednymi z tych, na które cierpi znaczna część populacji, nie mówi się o nich zbyt często. Wręcz przeciwnie, może to być temat tabu (nawet wśród bliskich przyjaciół czy członków rodziny). W niniejszym artykule postaramy się zatem odpowiedzieć na jak najwięcej pytań dotyczących zdrowego trawienia!
Chelaty jako najlepiej przyswajalne minerały
Chelaty jako najlepiej przyswajalne minerały
Chelatowa forma minerałów nie jest zbyt dobrze znana w naszych stronach. Powód jest prosty – dla producentów suplementów diety łatwiej jest stworzyć produkt, w którym minerał występuje w formie organicznej lub nieorganicznej.